Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στα σχολεία αν πιάσει φωτιά;

11:42 7/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Υπερβολική, γραφική, τρομολάγνης θα μπορούσα να χαρακτηριστώ από πολλούς που σκέφτομαι ποια είναι τα μέτρα πυροπροστασίας στο σχολείο του παιδιού μου. Έπειτα όμως από το συμβάν στην Ταϊλάνδη, όπου μια σχολική εκδρομή έμελλε να στοιχίσει την ζωή 22 μικρών παιδιών και τριών δασκάλων τους, όταν το λεωφορείο που επέβαιναν έπιασε φωτιά, δεν γίνεται να μην σκεφτείς όλα τα σενάρια για την ασφάλεια του παιδιού σου.

Θαρρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος για έναν γονιό από το να χάσει το παιδί του. Ανείπωτος πόνος για τη μη φυσιολογική πορεία της ζωής… να θάβει ένας γονιός το παιδί του, αντί το

παιδί να θάβει τον γονιό. Όντας λοιπόν γονιός δύο παιδιών, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών, άμεσα και χωρίς να το θέλω σκέφτηκα την ασφάλεια των παιδιών μου στον χώρο που δεν βρίσκομαι μαζί τους, ήτοι το σχολείο.

Οι φόβοι μου λοιπόν έφτασαν στο ζενίθ όταν χθες, στην πρώτη συνάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο που πηγαίνει ο γιος μου Α΄ Δημοτικού, ενημερώθηκα ότι έχουν γίνει μετατροπές στο κτήριο και έχει κλείσει μία έξοδος κινδύνου.

Πώς ένα σχολείο κρίνεται ασφαλές

Πότε ένα σχολικό κτήριο είναι ασφαλές στο θέμα της φωτιάς. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Για να γίνει τροποποίηση σε ένα σχολικό κτήριο πρέπει να υπάρχει σχετική επικαιροποίηση του παθητικού σχεδίου πυρασφάλειας από την πολεοδομία. Οπότε, το λογικό είναι ότι για κάθε αλλαγή θα πρέπει να ζητείται έγκριση από την πολεοδομία και να επικαιροποιείται το σχέδιο του σχολείου.  

Για τους βιαστικούς που θα έχουν ήδη αναρωτηθεί η πυροσβεστική τι κάνει… είναι υπεύθυνη για την ενεργητική πυροπροστασία. Τουτέστιν, όλα τα μέσα που διαθέτει ένα κτήριο για την έγκαιρη ανίχνευση και προειδοποίηση του κινδύνου και την καταστολή της φωτιάς. Για την ενεργητική πυρασφάλεια αρμόδιος είναι ο Δήμος, που ουσιαστικά φροντίζει κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει Εγκεκριμένη Μελέτη Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να έχει αντίγραφα αυτής της μελέτης.

Φυσικά, θα ψάξω αν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία στο σχολείο του παιδιού μου και αν όντως έχει γίνει μελέτη, έτσι ώστε αν πιάσει φωτιά να μπορούν να διαφύγουν όλα τα παιδιά από το κτήριο και να μην κινδυνέψει καμία ζωή…

Σε δεύτερο χρόνο όμως η σκέψη μου είναι η εξής: Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά σε ολόκληρη την Ελλάδα -στα σχολεία μας- εάν πιάσει μια φωτιά. Σε αυτή την χώρα πρέπει να αρχίσουμε να προλαμβάνουμε τα πράγματα και να μην περιμένουμε ένα μοιραίο περιστατικό για να προβούμε σε πράξεις.

Keywords
Αναζητήσεις
poso-asfali-einai-ta-paidia-sta-scholeia-an-piasei-fotia.htm
Τυχαία Θέματα