Πούτιν: Διαπραγματευτικό χαρτί η πυρηνική απειλή – Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετά από 1.000 ημέρες πολέμου, καθώς φέρνει για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο όσο ορατά την πυρηνική απειλή στο προσκήνιο, με το χτύπημα με πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος και την υπογραφή από τον Πούτιν διατάγματος που επιτρέπει την χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Με το διάταγμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να διατάξει πυρηνική επίθεση ακόμα κι αν η Ρωσία

δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε κράτος με συμβατικά όπλα και υποστήριξη από πυρηνική δύναμη και κάτι τέτοιο εννοεί και επίθεση με πυραύλους, αεροσκάφη ή και drones.

Οι διεθνείς εκτιμήσεις για την πυρηνική απειλή κάνουν λόγο για ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Πούτιν, προκειμένου να προλάβει μία νέα κλιμάκωση αλλά κυρίως να αποτρέψει την παροχή εξελιγμένων όπλων στην Ουκρανία, ειδικά όταν η Ρωσία κερδίζει στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε κατευθείαν την συγκυρία και όταν ο Τζο Μπάιντεν είπε το «ναι» στη χρήση ATACMS σε ρωσικό έδαφος, επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις στη ρωσική επαρχία Μπριάνσκ, στα 130 χιλιόμετρα περίπου από τα ουκρανικά σύνορα με τη Ρωσία.

Εξάλλου αν προχωρήσει σε μία επιστράτευση των πυρηνικών, ο Ρώσος πρόεδρος θα έριχνε τις γέφυρες με τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προς όφελος του Κρεμλίνου.

Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ σε μία συμφωνία για εκεχειρία

Ο Ρώσος πρόεδρος τώρα φαίνεται πως είναι ανοιχτός σε μία διαπραγματευτική συνομιλία με τον Τραμπ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η ίδια πηγή αναφέρει ωστόσο ότι ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στις εδαφικές διεκδικήσεις της Μόσχας, ενώ επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει να ελπίζει ότι θα ενταχθεί στο NATO.

Σύμφωνα με το Reuters, σχετικά με το τι θα μπορούσε να δεχθεί ο Πούτιν σε μία συμφωνία με τον Τραμπ, πέντε Ρώσοι νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο ίσως να συμφωνούσε να «παγώσουν» οι συγκρούσεις στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Μόσχα εμφανίζεται πιεστική προς το Κίεβο, για να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων και να δεσμευτεί ότι δεν θα μειώσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης πυρός θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» στα εδάφη, και πως φοβάται ότι μία βραχύχρονη εκεχειρία θα επέτρεπε στη Δύση να εξοπλίσει την Ουκρανία εκ νέου.

Από την άλλη η κίνηση του Λευκού Οίκου να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση των αμερικανικών ATACMS για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο μία συμφωνία και να προκαλέσει μεγαλύτερη καθυστέρηση, σκληραίνοντας έτσι τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, που ήδη έχει αρκετές εσωτερικές φωνές να πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.

Αν αποτύχει η διευθέτηση η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, ενώ από την πλευρά του ο Τραμπ εκτιμάται πως είναι «το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για το τέλος του πολέμου και των δολοφονιών» σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Τι θα μπορούσε να συμφωνηθεί

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τον Απρίλιο του 2022 υπήρξε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο σχεδόν εγκρίθηκε μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο μάλιστα ο Πούτιν είχε αναφερθεί δημοσίως ως μία βάση για οριστική συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος.

Το Reuters που έχει λάβει αντίγραφο του σχεδίου, αναφέρει πως σύμφωνα με αυτό, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία.

Αν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείς συμφωνία δεν θα υπάρξει, ωστόσο, όπως τόνισε Ρώσος αξιωματούχος, το ζήτημα είναι πως μπορεί να αποφευχθεί μία συμφωνία, «που θα εγκλωβίσει τη Δύση σε μία πιθανή άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε βάθος χρόνου».

Keywords
Αναζητήσεις
poutin-diapragmateftiko-charti-i-pyriniki-apeili--o-rolos-tou-ntonalnt-trab.htm
Τυχαία Θέματα