Πρωινό σχόλιο: Αστάθεια στη Wall Street με πτώση πληθωρισμού ρεκόρ και στροφή σε παραδοσιακούς κλάδους

09:02 12/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη είναι η αστάθεια στη Wall Street από καιρό. Η άνοδος των κεφαλαιοποιήσεων αφορά κυρίως τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας την ώρα που οι μετοχές άλλων εταιριών δεν επωφελούνται αρκετά από την κίνηση και συνεπώς η ρευστότητα δεν κατανέμεται επαρκώς σε όλους τους κλάδους και όλες τις εταιρίες που θα έπρεπε να είχαν την ευκαιρία δεδομένης μεγάλης ανόδου και των ιστορικών ρεκόρ.

Χθες, η Wall Street μας έδωσε ένα δείγμα από αυτό. Με ένα μεγάλο νέο όπως ήταν η πολύ μεγάλη πτώση στο δείκτη τιμών καταναλωτή, οι εταιρίες τεχνολογίας

σημείωσαν μία μεγάλη βουτιά. Οι επενδυτές πούλησαν στη θετική είδηση και κατοχύρωσαν τα πολύ μεγάλα τελευταία κέρδη, που προοιωνίζονται τη μείωση των επιτοκίων της Fed.

Ταυτόχρονα όμως οι μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης και ειδικά του κλάδου των ακινήτων και της στέγασης, σημείωσαν μεγάλα κέρδη, έκαναν ράλι. Είναι μετοχές εταιριών που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ένας κλάδος που υποφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα από τα μεγάλα επιτόκια. Το πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην Ευρώπη, με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν από καιρό κι έχει κάνει την ΕΚΤ να είναι πολύ προσεκτική και να επιμένει κάθε φορά, με συστάσεις για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων κυρίως, αλλά και της στέγασης γενικότερα.

Αυτό είναι μία από τις αρνητικές παρενέργειες των υψηλών επιτοκίων. Βεβαίως όταν οι τιμές έχουν φουσκώσει υπερβολικά οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν άλλα όπλα από την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ρευστότητας.

Αλλά ίσως η Fed να έχει καθυστερήσει πολύ. Μιλάμε για το Σεπτέμβριο και ήδη ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλά, καθώς στις ΗΠΑ μέτρησαν το χαμηλότερο επίπεδο τιμών εδώ και τρία χρόνια.

Η μέτρηση έδειξε πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ στο 3% έναντι 3,3% του Μαΐου. Ήταν χαμηλότερα ακόμα και από το consensus που προέβλεπε πτώση στο 3,1%, το οποίο είχε θεωρηθεί ήδη πολύ αισιόδοξη εκτίμηση. Οι τιμές μειώθηκαν δηλαδή, είχαν αρνητικό πληθωρισμό στο μήνα 0,1%. Αυτό είναι μία πρώιμη υφεσιακή ένδειξη πολύ βραχυχρόνια ασφαλώς, αλλά θα έρεπε να βαρά καμπανάκια στους Κεντρικούς Τραπεζίτες.

Και φαίνεται ότι τα καμπανάκια βάρεσαν στην ευαίσθητη αγορά που αρμένιζε σε επίπεδα ιστορικών ρεκόρ. Ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε επίσης μικρή επιβράδυνση, καθώς έτρεχε με ρυθμό 3,3% ετησίως τον Ιούνιο ερχόμενος από 3,4%. Το 3,3% είναι ο χαμηλότερος ρυθμός δομικού πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2021.

Τα νέα αυτά έφεραν το δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 να σημειώνει άνοδο 3,77%.

Η άνοδος της περιφέρειας είναι ακόμα ένα σημάδι ωρίμανσης του ράλι. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που ο Russell 2000 ενισχύθηκε 3% ή περισσότερο, ενώ ο μεγάλος δείκτης S&P 500 υποχώρησε.

Ειδικότερα ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο 0,08% στις 39.753 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,88% στις 5.5584 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε μεγάλη πτώση 1,95% στις 18.283 μονάδες.

Στο μεταξύ τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν εκτοξευθεί πλησιάζοντας κάποια στιγμή το 90% αυξάνονται και τα στοιχήματα για δεύτερη μείωση επιτοκίων φέτος.

Αυτά είναι και τα μηνύματα για την Ευρώπη. Αν η Fed προχωρήσει σε μείωση νωρίς θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα και της ΕΚΤ να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από τις ΗΠΑ και θα χρειαστεί μια καλή ώθηση.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-astatheia-sti-wall-street-me-ptosi-plithorismou-rekor-kai-strofi-se-paradosiakous-kladous.htm
Τυχαία Θέματα