Πρωινό σχόλιο: Οι αγορές πανηγύρισαν την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων

08:29 20/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι επενδυτές στη Wall Street πανηγύρισαν την απόφαση της Fed με την οποία μείωσε τα επιτόκια κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Το πανηγύρισαν αληθινά και φαίνεται ότι υπήρχε τελικά κάποιο στοιχείο έκπληξης στην αντίδρασή τους από την μείωση των επιτοκίων.  Είχαν απογοητευθεί να βλέπουν επί 14 μήνες τα επιτόκια να μένουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών;

Καθώς η Wall Street είναι η μεγάλη αγορά που παρακολουθούν όλοι, το sentiment διαχύθηκε παντού. Είναι τυχαίο ότι από τζίρους των 60-70 εκατ. ευρώ το ΧΑ βρέθηκε ξαφνικά με συναλλαγές

120 εκατ. ευρώ; Πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Αμερικανοί διαχειριστές, αλλά στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στην αλλαγή των συνθηκών.

Έχει περάσει αρκετός καιρός και οι επενδυτές δεν θυμούνται το ιστορικό του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Η Fed ξεκίνησε πρώτη το Μάρτιο του 2022. Η ΕΚΤ ακολούθησε και αποδείχθηκε πολύ γρήγορη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανεβαίνοντας τα σκαλιά με ταχύτητα για να φρενάρει τις αυξήσεις και να κάνει στάση τον Οκτώβριο του 2023 στην Αθήνα.

Αλλά η Fed, είχε κάνει τη στάση της από τον Ιούλιο του 2023. Δεν είχε κάνει άλλη αύξηση τότε έχοντας οδηγήσει μέσα σε 15 μήνες τα επιτόκια στο επίπεδο των 5%-5,25%. Κι έμειναν εκεί επί 14 μήνες, ενώ στην Ευρώπη, μόλις συμπληρώθηκε μετά βίας το έτος, έγινε άμεσα η πρώτη μείωση.

Από την άλλη πλευρά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να παρατηρήσουμε ότι είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, που η αύξηση επιτοκίων δεν σταμάτησε τη Wall Street, από το να κάνει νέα υψηλά. Στον προηγούμενο μεγάλο κύκλο του 2007, κάποια στιγμή οι αγορές δεν το άντεξαν, ενώ συνεχίζονταν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτή τη φορά δε συνέβη έτσι. Μετά από κάθε παραπάτημα και διόρθωση οι αγορές συνέχιζαν.

Όμως τα επιτόκια δεν υπάρχουν μόνον για τις αγορές. Αφορούν το σύνολο της οικονομίας και η Κεντρική Τράπεζα σωστά κοιτάζει το σύνολο. Η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ειδικά όταν τα επιτόκια μειωθούν 75-100 μονάδες βάσης, η μείωση θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή.

Στις ΗΠΑ ειδικά, η Κεντρική Τράπεζα έχει ευρύτερη αποστολή πέραν της σταθερότητας των τιμών. Είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση και κάποια στιγμή η Fed, θα έπρεπε να λάβει υπόψη της και τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανεργία και ,κυρίως για τη σταθερότητα όλου του συστήματος η οποία αφορά και την ΕΚΤ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός αυτής της περιόδου δεν προήλθε από οικονομική υπερθέρμανση αλλά από έλλειψη προσφοράς, μείωση αποθεμάτων, προβλήματα στην αλυσίδα διανομής και πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Η μείωση των επιτοκίων της Fed είναι σπουδαίο νέο, για τους επενδυτές  σε όλο τον κόσμο, ειδικά μάλιστα που η οικονομία στην Κίνα δεν τραβάει και δεν έχει δώσει ακόμα σημεία ολοκλήρωσης της αδυναμίας της.

Στη Wall Street οι μετοχές σημείωσαν άλμα την Πέμπτη, με τον δείκτη Dow Jones και το δείκτη S&P 500 να σκαρφαλώνουν νέα ιστορικά υψηλά. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο 2,51% φτάνοντας τις 18.013 μονάδες και είναι κοντά σε ιστορικό ρεκόρ με τη σειρά του.

Οι μετοχές τεχνολογίας έσυραν το χορό και είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση με την Tesla να κάνει άλμα 7%, την Apple να κλείνει 3,71% υψηλότερα την AMD να ανεβαίνει 5,70% και τις Nvidia και ΜΕΤΑ να ανεβαίνουν πάνω από 3,9%.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-oi-agores-panigyrisan-tin-enarxi-tou-kyklou-meiosis-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα