Πρωινό σχόλιο: Το ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης προς αναβάθμιση

08:44 9/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά, μπήκε το ΧΑ. Η προσπάθεια για την αναβάθμιση είναι σε καλό δρόμο. Ο οίκος FTSE Russell προσθέτει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης.

Τι απομένει για να γίνει πράξη; Μα ο οίκος Moody’s φυσικά που δεν μας έχει ακόμα δώσει την αξιολόγηση για την επενδυτική βαθμίδα.

Τελικά το ΧΑ είχε την είδηση και πέτυχε τον αρχικό στόχο για είσοδο σε watch

list. Η ελληνική αγορά είναι πράγματι στη λίστα του FTSE για αναβάθμιση από το καθεστώς της αναδυόμενης σε αυτό της αναπτυγμένης. Πως το είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης; «Εξαιρετική είδηση»…

Κάπως έτσι μετά τη γκρίνια για τη διόρθωση και την κόπωση της αγοράς, ενώ έχει ήδη πετύχει τους στόχους, έρχεται τώρα η εξαιρετική είδηση για να βοηθήσει σε αλλαγή του κλίματος. Το ΧΑ χρειάζεται να έχει στόχο, να κυνηγά κάτι. Και τώρα έχει τον επόμενο στόχο.

Ήδη αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά πληροί τα κριτήρια για να πετύχει την αναβάθμιση κι αυτή είναι η αιτία που εισήχθη στη λίστα. Αλλά υπάρχει μία εξαίρεση που είναι η Moody’s. Ειδικότερα:

-Το ΧΑ πληροί τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE

-Το ΧΑ πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και του πλήθους τίτλων, με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο στις 28 Ιουνίου 2024, και

-Έχει κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα που χαρακτηρίζεται «Υψηλό».

Αλλά το κριτήριο για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους δεν καλύπτεται. Όχι  ακόμα τουλάχιστον. Η χαμηλότερη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην κερδοσκοπική κατηγορία. Και πρέπει να την έχουν και οι τρεις μεγάλοι οίκοι στην επενδυτική βαθμίδα.

Το ελάχιστο που απαιτείται είναι μία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη  Moody’s με προοπτική που δεν θα είναι αρνητική. Ο δρόμος ανοίγει μετά από αυτό και έτσι ο Μάρτιος του 2025 με την επόμενη αξιολόγηση του οίκου Moody’s γίνεται ορόσημο και για το ΧΑ, καθώς απαιτείται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας με outlook που δεν θα είναι αρνητικό να εισαχθεί το ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSE Russell

Έτσι, μετά τις συστάσεις που έλαβε από τις αρμόδιες επιτροπές το Συμβούλιο του δείκτη FTSE Russell αποφάσισε να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης ως μέρος της ετήσιας ανασκόπησης των αγορών μετοχών του Σεπτεμβρίου 2024 για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς «Προηγμένης Αναδυόμενης» σε «Αναπτυσσόμενη Αγορά».

Ο FTSE Russell θα παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της Λίστας Παρακολούθησης της Ελλάδας ως μέρος της ενδιάμεσης ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2025.

Κατόπιν αυτών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE Russell είναι μια εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα.

 «Είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-to-cha-sti-lista-parakolouthisis-pros-anavathmisi.htm
Τυχαία Θέματα