Προϊόντα «pingti»: Η νέα τάση στην Κίνα για πιο φθηνά ψώνια

08:01 5/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στην προσπάθειά τους να εξοικονομίσουν κάποια χρήματα, οι καταναλωτές της Κίνας έχουν υιοθετήσει μια νέα τάση όσον αφορά τις αγορές τους: ψωνίζουν προϊόντα «pingti», δηλαδή υψηλής ποιότητας αντίγραφα πολυτελών brands. Αυτή η στροφή οφείλεται στην σχέση ποιότητας-τιμής τους, καθώς για μια πολύ χαμηλότερη τιμή μπορούν να αποκτήσουν ένα αγαθό αντίστοιχης ποιότητας με την επώνυμη μάρκα. Συνήθως αφορά καθημερινά προϊόντα,

είδη για το σπίτι και είδη ένδυσης, εν ολίγοις ό,τι πέφτει γύρω από την ομπρέλα του λιανικού εμπορίου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα «pingti» με τα λεγόμενα «προϊόντα μαϊμού» που λέμε στην Ελλάδα για να χαρακτηρίζουμε αντιγραφές από brands που συνήθως είναι κατώτατης ποιότητας. Πολλές φορές, τα «pingti» κατασκευάζονται στα ίδια εργοστάσια με επώνυμες μάρκες, επομένως, αγοράζοντας τα, οι καταναλωτές ουσιαστικά γλιτώνουν το πρόσθετο κόστος του «ονόματος» του προϊόντος, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα. Για παράδειγμα, ενώ ένα ζευγάρι κολάν Lululemon μπορεί να κοστίζει περίπου 750 γιουάν (περίπου 97 ευρώ), παρόμοια κολάν pingti μπορούν να βρεθούν σε τιμή μόλις 200 γιουάν (περίπου 26 ευρώ).

Η τάση αυτή κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη είναι, αφού η Κίνα γνωρίζει μια συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση τα τελευταία χρόνια. Πολλοί κάτοικοι έχουν υποστεί περικοπές μισθών ή εργασιακή ανασφάλεια, γεγονός που τους οδηγεί σε πιο επιφυλακτικές καταναλωτικές συνήθειες. Ως αποτέλεσμα, οι αγοραστές αναζητούν όλο και περισσότερο προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι value for money και δεν απαιτούν συμβιβασμούς στο στυλ.

Μεταβολή της αγοράς και στροφή στα «pingti»

Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα είδη πολυτελείας γίνονται αντιληπτά από τους Κινέζους καταναλωτές. Τα brands πολυτελείας, που κάποτε αποτελούσαν σύμβολα κύρους και κοινωνικής τάξης, δεν ασκούν πλέον την ίδια γοητεία που ασκούσαν κάποτε. Οι σημερινοί καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι των εμπορικών σημάτων, αντανακλώντας μια πιο ορθολογική προσέγγιση στις αγορές που βρίσκει απήχηση ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.

Ακόμα, η άνοδος των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει διευκολύνει τη δημοτικότητα των προϊόντων pingti. Οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να βρουν και να αγοράσουν αυτά τα αντικείμενα στο διαδίκτυο. Οι influencers διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτών των προϊόντων, προβάλλοντας την ποιότητα και τα πλεονεκτήματα της τιμής του και κεντρίζοντας περαιτέρω το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των αγοραστών της γενιάς Z, οι οποίοι αναζητούν ενεργά τέτοια αντικείμενα και μοιράζονται τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο.

Η αυξανόμενη προτίμηση των Κινέζων καταναλωτών στα προϊόντα «pingti» αναδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά αγορών που επηρεάζεται από οικονομικούς παράγοντες, την αλλαγή της στάσης απέναντι στα αγαθά πολυτελείας, τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διασφάλιση της ποιότητας. Καθώς η τάση αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται, θέτει προκλήσεις για τις καθιερωμένες μάρκες πολυτελείας που προσπαθούν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους στο ανταγωνιστικό τοπίο λιανικής πώλησης της Κίνας. Η κατανόηση αυτών των αλλαγών θα είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνδεθούν με τους σημερινούς καταναλωτές.

Keywords
Αναζητήσεις
proionta-pingti-i-nea-tasi-stin-kina-gia-pio-fthina-psonia.htm
Τυχαία Θέματα