Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια στο 18%

17:48 26/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 18%.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της χώρας να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την οικονομία της μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αγγίζει το 17,8% τον Μάρτιο. Η αύξηση

των επιτοκίων στοχεύει στον περιορισμό της ζήτησης και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από τις διεθνείς κυρώσεις, με την αξία του ρουβλίου να μειώνεται και την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται. Τα υψηλότερα επιτόκια αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρουβλίου και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι πιθανές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων

Τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές, πιέζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ρουβλίου και στον έλεγχο του πληθωρισμού, παρέχοντας μια ανάσα στην οικονομία μακροπρόθεσμα.

Η επιτυχία της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να ισορροπήσει μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της υποστήριξης της οικονομικής ανάπτυξης.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής.

Keywords
Αναζητήσεις
rosia-i-kentriki-trapeza-afxanei-ta-epitokia-sto-18.htm
Τυχαία Θέματα