Τα μεγάλα «παπούτσια» που έχει να καλύψει ο Μ. Αργυρού και η πολύτιμη παρακαταθήκη του Α. Πατέλη

Τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα πολλή… σκόνη «σηκώθηκε» από την γνωστοποίηση από μέρους του ίδιου του Επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου και Επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου (Chief economic adviser) του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη, στο τέλος του τρέχοντος έτους να ολοκληρώσει το έργο του στην Προεδρία της Κυβέρνησης και να αποχωρήσει. 

Αυτομάτως, πλήθος από αναλύσεις, με διττές -τουλάχιστον- ερμηνείες είδαν το φως της δημοσιότητας, δίχως καν να προλάβουν οι… ειδήμονες να επεξεργαστούν τα (όποια)

δεδομένα έχουν στη διάθεσή τους. Όπως συνήθως, δίχως κάποια βάση, ειρμό, γνώση ή έστω πληροφόρηση. Δεν έχετε παρά να δείτε την υπόθεση με τη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, το όνομα της οποίας δεν είχε γραφτεί κάπου, σε αντίθεση με το όνομα του Γκας Μπιλιαράκη που τον είχαν τοποθετήσει προ της ώρας του (της ποιας;) στο κορυφαίο γραφείο στο Bauhaus κτίριο του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους στην Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Τυχαία (θα) έπεσαν (για πολλοστή φορά) μακριά από την πραγματικότητα… 

Αφήνοντας κατά μέρος τις «θεωρίες» και εστιάζοντας στα δεδομένα, θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε μια προσέγγιση -με… γεύση σύγκρισης- της επόμενης ημέρας άμα τη αναλήψει των καθηκόντων που θα χηρεύσουν στα τέλη του 2024 από μέρους του Μιχάλη Αργυρού σε σχέση με την πορεία 5,5 ετών του κ. Πατέλη.

Ο κ. Αργυρού, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary), από τον Ιούλιο του 2019 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 

Όσο για τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα, αφορούν στις διεθνείς νομισματικές σχέσεις, τη διεθνή μακροοικονομική, αλλά και την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, σε παρελθόντα χρόνο έχει διεξάγει συμβουλευτική έρευνα επί της Ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Διαθέτει δε, σημαντική εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., στοιχείο χρήσιμο για την χώρα μας, ενώ θεωρείται εξαιρετικά χαμηλών τόνων. 

 Αρκούν αυτά; Με γραφειοκρατικούς όρους, τα γνωστά… κουτάκια, ενδεχομένως ναι, ωστόσο μην ξεχνάτε πως η πολιτική αποτελεί την τέχνη του εφικτού, αρκεί -φυσικά- να εκτείνεται πέρα από τα συνήθη ή χαμηλά επίπεδα, στοχεύοντας το μεγάλο.

Διαδικασία, στην οποία ο Άλεξ Πατέλης αρίστευσε, σχεδόν μεγαλούργησε! Αρκεί να δει κάποιος καθαρά την μεγάλη εικόνα, δίνοντας έμφαση και στις μικρές λεπτομέρειες. Από την δημιουργία εβδομαδιαίου ενημερωτικού newsletter προς κορυφαία στελέχη της οικονομικής και επενδυτικής αγοράς παγκοσμίως, μέχρι την απευθείας επικοινωνία μαζί τους, το γεγονός πως μιλούσε κοινή γλώσσα μαζί τους, αλλά και την εμφάνισή του σε σημαίνοντα διεθνή forum και top notch διεθνούς εμβέλειας δημοσιογραφικά Μέσα. 

Με την καθημερινή εργασία του, ο κ. Πατέλης και οι συνεργάτες του -σε συνάρτηση, φυσικά με την επί του πρακτέου διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- κατάφεραν να μεταδώσουν εμπιστοσύνη προς τους έξω, πείθοντάς τους πως η Ελλάδα είναι και πάλι εδώ, αξιόπιστη, με σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτοί, με τη σειρά τους έκαναν buy in στο να συμμετάσχουν και να στηρίξουν ένα από τα πλέον εντυπωσιακά turn-around story της διεθνούς οικονομικής ιστορίας. 

Αναμφίβολα, τα «παπούτσια» που έχει να καλύψει ο κ. Αργυρού είναι εξαιρετικά μεγάλα και εν πολλοίς εντελώς διαφορετικά απ’ ότι έχει συνηθίσει, ωστόσο ο κ. Πατέλης με την καθημερινή πρακτική του παρουσία «κληρονομεί» στην κυβέρνηση μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ένα άτυπο best practice guide, με απόλυτα χρηστικά Do’s & Don’t’s. 

Keywords
Αναζητήσεις
ta-megala-papoutsia-pou-echei-na-kalypsei-o-m-argyrou-kai-i-polytimi-parakatathiki-tou-a-pateli.htm
Τυχαία Θέματα