Τεχνολογικές καινοτομίες που εγείρουν ανησυχίες για το μέλλον
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, είναι πια ξεκάθαρο πως αναδιαμορφώνουν την ανθρωπότητα, προσφέρουν λύσεις, απλοποιούν την ζωή μας και την εργασία μας, τις σπουδές και τις μετακινήσεις μας και φέρνουν επανάσταση σε κλάδους όπως η ιατρική. Αλλά εγείρουν επίσης σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξάρτηση από έξυπνες μηχανές θα μπορούσε να μειώσει την ανθρώπινη αυτονομία.
Μια έρευνα του Pew Research δείχνει ότι το 56% των ηγετών της τεχνολογίας πιστεύει ότι τα μελλοντικά συστήματα ενδεχομένως θα
Επιπλέον, η αυτοματοποίηση απειλεί την απασχόληση, με προβλέψεις που υποδεικνύουν ότι έως και 120 εκατομμύρια εργαζόμενοι ενδέχεται να χρειαστούν επανεκπαίδευση καθώς τα ρομπότ αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα καθήκοντα. Ενώ η αυτοματοποίηση μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια εκτελώντας επικίνδυνες εργασίες, δημιουργεί παράλληλα τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινοι ρόλοι θα γίνονται ολοένα και πιο περιττοί.
Η άνοδος των τεχνολογιών όπως οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή και το digital twin περιπλέκει περαιτέρω αυτό το τοπίο. Αυτές οι καινοτομίες υπόσχονται βελτιωμένη ιατρική φροντίδα αλλά εγείρουν επίσης ηθικά διλήμματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και τη συναίνεση. Καθώς ενσωματώνονται πιο επεμβατικές τεχνολογίες, όπως τα μικροτσίπ, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής θολώνει, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και την αυτονομία.
Η κβαντική υπολογιστική θα μπορούσε να λύσει πολύπλοκα παγκόσμια ζητήματα, αλλά η δύναμη που διαθέτει εγείρει επίσης φόβους σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και την χρήση πληροφοριών.
Τα βιομετρικά δεδομένα στο χώρο εργασίας διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου έρχονται να προσφέρουν ασφάλεια αλλά αυτό για πολλούς εργαζόμενους φαντάζει ως εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή και οδηγεί σε αυξανόμενες ανησυχίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων με τους εργοδότες να πρέπει να κινηθούν προσεκτικά διασφαλίζοντας διαφάνεια και ηθικές πρακτικές.
Ένα άλλο κομμάτι της τεχνολογίας και μάλιστα ευρέως διαδεδομένο είναι η εικονική πραγματικότητα (VR). Οι καθηλωτικές εμπειρίες της VR μπορούν να κάνουν πολύ εύκολο να το να χάσει κανείς την αίσθηση του χρόνου, με τους χρήστες να βυθίζονται βαθύτερα στους εικονικούς κόσμους, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ διασκέδασης και εξάρτησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές επιπτώσεις, που αν και οι μελέτες είναι σε αρχικά στάδια, δειχνουν ανησυχητικά σημάδια με τους χρήστες να αναφέρουν αισθήματα διαφυγής, κοινωνική απομόνωση ή και συμπτώματα στέρησης όταν δεν ασχολούνται με την εικονική πραγματικότητα.
Τέλος, οι έξυπνες συσκευές όπως οι εικονικοί βοηθοί, έχουν κάνει τη ζωή πιο εύκολη, αλλά αυτές οι συσκευές συλλέγουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, περισσότερα ίσως από όσα συνειδητοποιούν οι χρήστες, προκαλώντας ανησυχίες για την ιδιωτικότητα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα δεδομένα συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών συνηθειών και προτιμήσεων μπορεί να μοιραστούν με τρίτους και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες διαφημίσεις ή να γίνουν στόχος για κακόβουλους παράγοντες.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν από τη μια πλευρά μεγάλες υποσχέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούν επίσης προσεκτική εξέταση των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη αυτονομία και στη δομή της κοινωνίας. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μέλλον, όπου πέρα από το ζητούμενο που είναι η καινοτομία, θα πρέπει να εφαρμοστεί και ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο για να πλοηγηθούμε υπεύθυνα και με ασφάλεια σε αυτές τις προκλήσεις που δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια πραγματικότητα που ήδη εξελίσσεται και βιώνουμε καθημερινά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μαρινέλλα: Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική – Το ιατρικό ανακοινωθέν
- Τα 5 SOS στην έναρξη βραχυχρόνιας μίσθωσης – Ο φόρος και οι εκπτώσεις
- Τουρισμός: Ποια χώρα προτιμούν για διακοπές οι Γερμανοί
- Το 9 εκατομμυριοστό αυτοκίνητο της BYD είναι ένα U9 με 1.305 ίππους
- Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ το νέο big deal για τις ΑΠΕ Κοπελούζου - Σαμαρά
- Πώς η Duolingo θέλει να αλλάξει την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
- Social media: Πόσες ώρες ημερησίως αφιερώνουν οι Έλληνες (γραφήματα)
- Πού «κλειδώνει» το ποσοστό αυξήσεων στις συντάξεις – Ποια θα είναι η μεταβολή σε μεικτές και καθαρές αποδοχές
- Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σε δυναμικές κινητοποιήσεις για αποζημιώσεις και στελέχωση υπηρεσιών
- Επισκεφθήκαμε το νέο (επίγειο) «διαμάντι» της AEGEAN: Την τεχνική βάση και το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Τεχνολογικές καινοτομίες που εγείρουν ανησυχίες για το μέλλον
- Το ελληνικό τουριστικό προϊόν και η υπεραξία των επενδύσεων
- Η Μαρινέλλα στη ΜΕθ
- «Βυθίζεται» η μετοχή τής AstraZeneca – «Κόπηκε» στις δοκιμές το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού
- Attica Group: Αγόρασε επιβατηγό πλοίο από την Fast Ferries
- Ισχυρό μομέντουμ αναπτύσσει το ΧΑ με πρωταγωνιστή την Εθνική Τράπεζα
- Σημαντικές συναντήσεις του ΥΠΕΞ στην Νέα Υόρκη
- Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Κάλεσμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση σε όλους του δείκτες
- ΟΛΘ: Στα 20,8 εκατ. διαμορφώθηκαν τα EBITDA αυξημένα κατά 37,6%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο νέος προεδρος του ΣτΕ στέλνει μηνυμα: "Ο δικαστής πρέπει να ανταποκρίνεται σε εύλογο χρόνο στα καθήκοντά του"
- Τα 5 SOS στην έναρξη βραχυχρόνιας μίσθωσης – Ο φόρος και οι εκπτώσεις
- Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, σήμερα Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
- Πώς η Duolingo θέλει να αλλάξει την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
- Χορός δισεκατομμυρίων ευρώ στον διαδικτυακό τζόγο - Οι πάροχοι και τα μερίδια
- Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης
- Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ το νέο big deal για τις ΑΠΕ Κοπελούζου - Σαμαρά
- Το 3ετές σχέδιο της Attica Bank για δάνεια, καταθέσεις και κέρδη
- Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος): Κράτησε τιμές, αύξησε τζίρο και κέρδη – Είσοδος στο κρύο τσάι
- Χτύπησε "ταβάνι" η προσφορά των Airbnb τον Αύγουστο