Τέσσερα χαρτιά για MSCI έπεσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, βγάζει μάτια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Voria της Ευρώπης

08:01 31/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για να δούμε σήμερα αν το rebalancing μπορεί να βάλει φρένο στη διόρθωση που ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο. Συνολικά 4,18% χάνει ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά του μήνα (και 13 ετών) στις 1.502 μονάδες. Τα μισά τα έχασε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικά την Τετάρτη με εκείνη την πτώση 2%.

Μετοχές που θα προσελκύσουν τα βλέμματα είναι αυτές της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, του Μυτιληναίου, του Jumbo

και κυρίως του ΔΑΑ και της Optima Bank που αναμένουν εισροές.

Στο μεταξύ η Wall Street διόρθωσε ξανά και ήταν πάλι γερή διόρθωση. Συγκεκριμένα  ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,86% ή 330 μονάδες. Έκλεισε στις 38.111,48 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 έχασε 0,60% ή 31,47 μονάδες στις 5.235,48 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,08% χάνοντας 183,50 μονάδες. Έκλεισε στις 16.737,08 μονάδες.

Σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον προσωπικό δείκτη καταναλωτικών δαπανών που λαμβάνει υπόψη της πολύ σοβαρά η Fed. Ας ελπίσουμε να έχουν μειωθεί οι δαπάνες και να μη χρειαστεί η μέτρηση του επόμενου μήνα για να αποκαλυφθεί αυτό που σε μας είναι ξεκάθαρο, ότι η οικονομία των ΗΠΑ,  επιβραδύνει σημαντικά.

Ήδη χθες, τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν σημαντική πτώση έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα: Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόνον 1,3% στο πρώτο τρίμηνο από πέρυσι αντί για αύξηση 1,6% που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση. Σκεφθείτε ότι το Δεκέμβριο μέτρησαν ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου 2023 στο 3,4%!!!

Με άλλα λόγια το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο ύφεσης του 2022 στο δεύτερο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς που η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι προσωπικές δαπάνες που είχαν μετρηθεί να αυξάνονται στο 2,5% στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν τελικά μόνον 2%. Κι ενώ σήμερα αναμένουμε ότι τα στοιχεία θα μας δώσουν νούμερο πάνω από το 2%, για να αναθεωρηθεί μετά χαμηλότερα; Θα είναι χαμηλότερο ίσως από το 2,5% που έβγαζαν πριν και σήμερα θα μας πουλάνε ότι αυξήθηκε έναντι του 2% που μάθαμε μόλις μία μέρα πριν ότι ήταν το σωστό στοιχείο;

Αλλά δεν τελειώσαμε. Αναθεώρησαν και την μέτρηση του πληθωρισμού. Δεν ήταν 3,4% Ήταν 3,3%. Μάλιστα. Στο ντούκου περνούν όλα αυτά και δεν τα σκέφτεστε μου φαίνεται.

Πάμε λίγο στα δικά μας και στα πολύ ισχυρά μεγέθη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πολύ ισχυρό τρίμηνο έβγαλε ο Όμιλος. Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 34,8 εκατ. ευρώ αυξημένα 51,3%. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA), αυξήθηκε 20% στα 148,3 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν από τους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ. Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε σε 19,8% από 15,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Τα έσοδα του Ομίλου στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 747,3 εκατ. ευρώ, έναντι 819,7 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τιμών στην αγορά ενέργειας. Αλλά το μεγαλύτερο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας, έφερε μεγαλύτερα κέρδη.

Στις παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέτυχε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας (σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα και Κεντρική Οδό). Στις ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με την ομαλοποίηση των ανεμολογικών συνθηκών, έφερε αύξηση της παραγωγής 42,2%.

Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του και το ανεκτέλεστο φθάνει τα 5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα στις κατασκευές έφθασαν 299,9 εκατ. ευρώ, από 297,6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των παραχωρήσεων αυξήθηκαν σε 61,1 εκατ. ευρώ, από 48,1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα ελεύθερα διαθέσιμα του Ομίλου είναι 1,4 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται δεσμευμένες καταθέσεις 116 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος είναι 2,6 φορές τα EBITDA έναντι 2,7 φορές πέρυσι.

Στην Πειραιώς και στην Alpha Bank παρατηρήθηκε για δεύτερη μέρα χθες μεγάλη κινητικότητα στα παράγωγα και στο δανεισμό τίτλων. Ο δανεισμός μετοχών Πειραιώς για ανοιχτές πωλήσεις σχεδόν μηδενίσθηκε και από εκεί που ήταν εξαψήφιος είναι τριψήφιος.

Τα συμβόλαια στην μετοχή έμειναν περίπου ίδια και είναι 105.000 ανοιχτές θέσεις. Ο όγκος όμως αυξήθηκε και άλλαξαν χέρια πολλά στις ημέρες της πτώσης. Έγινα σε δύο ημέρες 17.200 ΣΜΕ όγκος συναλλαγών από ημερήσιο όγκο 4.000 ΣΜΕ πριν την Τετάρτη. Επίσης άνοιξαν ασυνήθιστα μεγάλες θέσεις στο συμβόλαιο Σεπτεμβρίου. Όλοι αυτοί είναι long.

Στην Alpha Bank  έγινε σε δύο μέρες όγκος περίπου 39.000 ΣΜΕ έναντι επίσης περίπου 4.000 ΣΜΕ ημερήσιου όγκου πριν το τελευταίο διήμερο.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ δεν θέλει να γίνει η ΚΛΠ μία ακόμα εταιρία ακινήτων που θα διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση έναντι της αξίας της. Αυτό απαντά στο ερώτημα των ασφαλιστών τι θα τα κάνει η Ευρώπη τα εξτρά ακίνητα, αφού είναι παραπάνω από «μία χαρά» όσον αφορά την κάλυψή της. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τι φέρεται ειπών ο κ. Μακρόπουλος για το Voria. Ασφαλίστε στην Ευρώπη και θα εκτινάξετε τα μεγέθη μας. Να πως βγαίνουν οι υπεραξίες με τη ρευστότητα να μένει στον Όμιλο…

Keywords
Αναζητήσεις
tessera-chartia-gia-msci-epese-o-plithorismos-stis-ipa-vgazei-matia-i-gek-terna-kai-voria-tis-evropis.htm
Τυχαία Θέματα