Το ICT στην Ελλάδα αναζητά τροχιά εκτόξευσης!

10:01 5/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Προ μερικών ημερών παρακολουθώντας τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου digital economy forum 2024 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), έγινα κοινωνός των αποτελεσμάτων μιας ιδιαίτερα εκτενούς όσο και πλούσιας σε νοήματα, συμπεράσματα, μα και προτάσεις μελέτη που διεξήγαγε η Deloitte – σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ- και τιτλοφορούνταν ως: «Προοπτικές του Τομέα ΤΠΕ στην Ελλάδα».

Τη

συγκεκριμένη μελέτη παρουσίασε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Technology & Transformation Leader της συμβουλευτικής εταιρείας στην χώρα μας και ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη και γνώστες της ICT αγοράς στην χώρα μας, με πλούσια προϋπηρεσία σε αυτήν. 

Η μελέτη προσδιορίζει τις βασικές τεχνολογικές προτεραιότητες για τις επόμενη τριετία: Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), Κυβερνοασφάλεια (18%) και Cloud computing (13%), με το Internet of Things (6%) και τα Big Data (10%) να αναδύονται ως πολλά υποσχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τομέας των ΤΠΕ στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει τα 10,4 ευρώ δισεκατομμύρια έως το 2029, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του ΑΕΠ, μέγεθος αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με το 2024 και αύξηση 80% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, σε περίπτωση που η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο ICT κλάδος θα μπορούσε να αυξηθεί στα 12,5 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας το 5,5% του ΑΕΠ

Κατά την τελευταία πενταετία, ο τομέας των ΤΠΕ έχει αναπτυχθεί τέσσερις φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονομία, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες δυνατότητές του.

Όσο για τις βασικές προοπτικές με χρονικό ορίζοντα το 2029, περιλαμβάνουν την Διεθνοποίηση, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών και τη δημιουργία διεθνών κόμβων, όπως λ.χ. data center, competence centers κ.ο.κ., την Επένδυση στην καινοτομία, με την αύξηση των αντίστοιχων δαπανών ανά έτος κατά 0,2% του ΑΕΠ (σήμερα βρίσκεται στο 1,5% περίπου) ώστε να ανέλθει σε 3% και την ανάπτυξη λύσεων για τις εθνικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας και της άμυνας, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, με την αναγκαιότητα 1.500 επιπλέον αποφοίτων σε ετήσια βάση δια μέσω της δημιουργίας 30 νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων συναφών με ΤΠΕ και την προσέλκυση 1.000 ξένων ταλέντων (tech visas) και τον επαναπατρισμό 1.000 στελεχών / ειδικών ΤΠΕ, αλλά και την  Ψηφιακή Οικονομία, με την καλλιέργεια κουλτούρας “digital first” μέσω της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα κ.ά.

Επιδιώκοντας αυτές τις βασικές προοπτικές, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τομέας των ΤΠΕ της Ελλάδας μπορεί να γίνει βασικός μοχλός του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας προς μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.

Σήμερα, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών συνεισφέρουν τουλάχιστον 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ στον κλάδο απασχολούνται περί τους 300.000 εργαζόμενους, με τους μισούς εξ’ αυτών να αποτελούν απολύτως εξειδικευμένα και υψηλής στάθμης και κατάρτισης στελέχη. 

Keywords
Αναζητήσεις
to-ict-stin-ellada-anazita-trochia-ektoxefsis.htm
Τυχαία Θέματα