Το «αμαρτωλό» παρελθόν του σχολείου που σφράγισε το υπουργείο Παιδείας

Σαν βόμβα «έσκασε» το μεσημέρι της Δευτέρας η είδηση ότι μπήκε λουκέτο σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο του Πειραιά, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά από δεκάδες καταγγελίες κατά εκπαιδευτικού. 

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα περιστατικό αλλά για χρόνια σκανδάλων που ακολουθούν την φήμη του εν λόγω σχολείου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 55 με το «κερασάκι

στην τούρτα» να είναι η υπόθεση του καθηγητή, που έφτασε μέχρι την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από εκεί στο υπουργείο που έπραξε τα δέοντα, αφού αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του εκπαιδευτηρίου εμπλεκόταν σε παραβατικά περιστατικά.

Το «δεύτερο σπίτι» που ήταν… κολαστήριο

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές του businessvoice.gr, το εκπαιδευτήριο «Ευρωπαϊκό Πρότυπο» και συγκεκριμένα το παράρτημα του Πειραιά – τα παραρτήματα είναι δύο με το άλλο να βρίσκεται στο Ελληνικό, που προσφέρουν σπουδές από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο αλλά και international school – θεωρείται ένα από τα πλέον παραβατικά σχολεία όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά ολόκληρης της χώρας κι ας δηλώνει μέσω της ιστοσελίδας του ότι είναι «ένα οικογενειακό σχολείο» που «χτίζει ένα δεύτερο σπίτι για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Νοτίων Προαστίων».

Μόνο που αντί για σπίτι ήταν φυλακή για κάποιες μαθήτριες, που αναγκάζονταν να υπομένουν την παραβατική συμπεριφορά του καθηγητή τους, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελία γονέα τις παρενοχλούσε, βάζοντας ακόμα και το χέρι του μέσα από τις μπλούζες τους, ενώ τις εκβίαζε με χαμηλή βαθμολογία, αν μιλούσαν. Κάποια στιγμή όμως τα ανήλικα κορίτσια δεν άντεξαν τον εφιάλτη που βίωναν και αποκάλυψαν ότι συνέβαινε στους γονείς τους, οι οποίοι απευθύνθηκαν αμέσως στην διοίκηση του σχολείου, που τους διαβεβαίωνε ότι θα διώξει τον καθηγητή. Πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, αφού ο εκπαιδευτικός απομακρύνθηκε μεν αλλά προσελήφθη στο έτερο παράρτημα του σχολείου, στο Ελληνικό.

Όπως μας λέει γονέας, «Μας έλεγαν ότι θα διώξουν τον καθηγητή κι εμείς μάθαμε ότι πήγε στο άλλο σχολείο. Φοβήθηκα ότι θα στριμώξει κανένα παιδί και θα γίνουν τα χειρότερα. Το δικό μου το κορίτσι έχει ακόμα εφιάλτες» και έτσι οι καταγγελίες έφτασαν στην ΟΙΕΛΕ και στη συνέχεια στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που προχώρησε άμεσα σε έλεγχο και ενημέρωσε την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης που διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ για να διερευνηθούν τα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί. 

Όταν αποδείχθηκαν οι παρενοχλήσεις του καθηγητή, ο ίδιος απομακρύνθηκε τελικά οριστικά από το εκπαιδευτήριο, ενώ η υπόθεση έφτασε μέχρι το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υφυπουργό Ζέττα Μακρή, η οποία και αποφάσισε την αναστολή τη λειτουργίας του, καθότι αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο παρανομούσε. 

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης, κοινώς είχε απολυθεί, υπέγραφε κανονικά όλα τα επίσημα έγγραφα του σχολείου ως νόμιμος εκπρόσωπος 

Δεχόταν κανονικά δίδακτρα ενώ λειτουργούσε παράνομα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο παρελθόν το «Ευρωπαϊκό Πρότυπο» είχε απασχολήσει ξανά με καταγγελίες, καθώς οι γονείς φέρονται να πλήρωναν δίδακτρα για τίτλους σπουδών των παιδιών τους, οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν έγκυροι.

Πιο αναλυτικά, η ιστορία μας πάει στο καλοκαίρι του 2013, όταν η ΟΙΕΛΕ είχε αποκαλύψει μέγα σκάνδαλο για το παράρτημα του συγκεκριμένου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, αλλά στο Ελληνικό τότε, όπου οι γονείς των μαθητών είχαν πληρώσει κανονικά τα δίδακτρα όλης της χρονιάς, για «άκυρους» τίτλους σπουδών των παιδιών τους και αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε το σχολείο λειτουργούσε παράνομα, καθώς δεν υπήρχε νόμιμα διορισμένος διευθυντής, με αποτέλεσμα η λειτουργία του και η έκδοση τίτλων σπουδών να είναι παράνομη!  

Το πρόβλημα που προέκυψε για τις οικογένειες ήταν τεράστιο, αφού πάνω από 100 παιδιά ξαφνικά έμεναν «στον αέρα» και οι γονείς τους είχαν χάσει τα λεφτά τους, ενώ με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές τελικά μεταφέρθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, για να μην χάσουν τη χρονιά. 

Η ανακοίνωση της ΕΑΔ

Στο σήμερα και στην σοκαριστική υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, η υπόθεση του καθηγητή που έφτασε μέχρι την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ερευνήθηκε εκτενώς και διαπιστώθηκε πως: 

-Από την αλληλογραφία με την ΗΔΙΚΑ (ΕΡΓΑΝΗ) προέκυψε ότι, ενώ ο/η εκπαιδευτικός είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του στο σχολείο λόγω των καταγγελιών για παρενόχληση, η ιδιοκτησία του εκπαιδευτηρίου, παρότι είχε γνώση όλων αυτών, τον επαναπροσέλαβε σε έτερη επιχείρησή της διαφορετικού αντικειμένου από την εκπαίδευση.

-Από την αλληλογραφία με την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης προέκυψε ότι στον/στην ιδιοκτήτη/τρια του εκπαιδευτηρίου, ο/η οποίος/α εργαζόταν κατά το παρελθόν σε δημόσιο σχολείο, είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από το δημόσιο, λόγω άσκησης ιδιωτικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια.

-ο/η ιδιοκτήτης/τρια του εκπαιδευτηρίου, κατά την αδειοδότηση αυτού, υπέγραφε ως νόμιμος/η εκπρόσωπος, αν και του είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης (είχε απολυθεί).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας  λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, είναι και η μη απόλυση του/της νομίμου εκπροσώπου των εκπαιδευτηρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Η Έκθεση της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, προς ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή.Η Έκθεση εστάλη στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘΑ για την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, περί των κωλυμάτων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.Η Υφυπουργός Παιδείας, κατόπιν εισηγήσεως της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης, ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης υλοποιώντας την απόφαση της Υφυπουργού, «σφράγισε» το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη.

Να σημειωθεί πάντως πως, το σχολείο παρά την αναστολή της λειτουργίας του, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με προσωρινή δικαστική απόφαση, με την απόφαση της ΕΑΔ ωστόσο να εμφανίζεται κανονικά στον ιστότοπό της, ενώ εκκρεμεί η τελική δικαστική απόφαση για την τύχη του σχολείου και των εκπαιδευτικών αλλά και το μέλλον εκατοντάδων μαθητών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα