Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες για τα ΕΠΑΛ – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές
Η κλεψύδρα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις γύρισε πια ανάποδα και από την 1 Ιουνίου (ξεκινάνε τα ΕΠΑΛ) και τις 2 Ιουνίου (ξεκινάνε τα ΓΕΛ) οι υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη τους για μια από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων
Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.
Οι μεταβολές
Στις ελάχιστες μεταβολές των Πανελληνίων Εξετάσεων φέτος, περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.
Επιπλέον, από πλευράς υπουργείου έχει διαβεβαιωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
«Χωρίς θεαματικές μεταβολές»
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στο 60% δηλαδή. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά», ανέφερε.
Αυτό που επεσήμανε είναι η εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Όπως σημείωσε, το 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.
Οι αλλαγές
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα – την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι – θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Τα νέα τμήματα
Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.
Τέλος, η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Το πρόγραμμα των ΓΕΛ
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
2 Ιουνίου: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 1 Ιουνίου: Νέα ΕλληνικάΣάββατο 3 Ιουνίου: Μαθηματικά (Άλγεβρα)Τετάρτη 7 Ιουνίου: Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής ΓεωργίαςΠαρασκευή, 9 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης ΤέχνηςΣάββατο 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία ΜηχανώνΤρίτη 13 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές ΜηχανέςΠέμπτη 15 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά ΣυστήματαΠαρασκευή 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών ΘερμάνσεωνΤα ειδικά και μουσικά μαθήματα
Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Αναλυτικά το πρόγραμμα σε ειδικά και μουσικά μαθήματα:
Σάββατο 17 Ιουνίου: Αγγλικά 10.00 πμΔευτέρα 19 Ιουνίου: Γερμανικά 8.30 πμΤρίτη 20 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμΤετάρτη 21 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμΠέμπτη 22 Ιουνίου: Αρμονία 8.30 πμΠαρασκευή 23 Ιουνίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμΣάββατο 24 Ιουνίου: Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμΔευτέρα 26 Ιουνίου: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμΤρίτη 27 Ιουνίου: Γαλλικά 8.30 πμΤετάρτη 28 Ιουνίου: Ισπανικά 8.30 πμΠέμπτη 29 Ιουνίου: Ιταλικά 8.30 πμΤέλος μαθημάτων για τα γυμνάσια
Η 1η Ιουνίου, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, είναι και η πρώτη η μέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων. Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθούν τα τελευταία μαθήματα στις τάξεις των γυμνασίων της επικράτειας. Στη συνέχεια, από 1η έως 15 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επαναφορά τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες
- Τουρκία: Σε πτώση η λίρα μετά τις εκλογές- «Πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση»
- Τον Ιούνιο οι πρώτες εκκαθαριστικές πληρωμές των αυτόχθονων φυλών
- H «αέναη επιστροφή» του χρέους
- Μαλί: Η χούντα απαιτεί οι ΗΠΑ να σταματήσουν την "παραπληροφόρηση" για τον στρατό και τη Βάγκνερ
- Σε ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και λάδια η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των ελληνικών εξαγωγών
- e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ: Οι πληρωμές έως τις 2 Ιουνίου
- Ο Βαρουφάκης αλλάζει και τα ψηφοδέλτια – Στο Ηράκλειο η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη
- Τέλος χρόνου για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών - Πώς μπορεί να γίνει ρύθμιση
- Τοποθετήθηκε η αίθουσα αναχωρήσεων – αφίξεων στο υδατοδρόμιο Σκύρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ: Οι πληρωμές έως τις 2 Ιουνίου
- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι αδήλωτες πισίνες- Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης
- Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες για τα ΕΠΑΛ – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές
- Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές
- Βουλή: Σήμερα η εκλογή του προεδρείου- Τι θα ακολουθήσει
- Δύο νέοι νεκροί σε τροχαία σε Ασπρόπυργο και Μαρούσι
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες για τα ΕΠΑΛ – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές
- Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές
- Δύο νέοι νεκροί σε τροχαία σε Ασπρόπυργο και Μαρούσι
- Βουλή: Σήμερα η εκλογή του προεδρείου- Τι θα ακολουθήσει
- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι αδήλωτες πισίνες- Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης
- e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ: Οι πληρωμές έως τις 2 Ιουνίου
- Ο Ανδρουλάκης, το «κόψιμο» Καστανίδη, το «ξεσκαρτάρισμα» και η επόμενη μέρα
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «λίστες», το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» και ο φόβος της «κατάρρευσης»
- Κ. Μητσοτάκης: Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, ο σκοπός της διήμερης επίσκεψης στο Άγιο Όρος
- Αυτό το νησί θα γεμίσει φέτος με τουρίστες!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ουκρανία: Ζημιές υπέστησαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού από τα ρωσικά πλήγματα
- Σκληρή μάχη ενόψει στο Κογκρέσο για το όριο του χρέους των ΗΠΑ
- Ο Βαρουφάκης αλλάζει και τα ψηφοδέλτια – Στο Ηράκλειο η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη
- H Ιταλία επανεξετάζει τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας
- Τουρκία: Σε πτώση η λίρα μετά τις εκλογές- «Πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση»
- Από τη Μόσχα ως την Ουάσιγκτον, συγχαρητήρια μηνύματα στον Ερντογάν για την επανεκλογή του
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η μονοκρατορία συνεχίζεται
- Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Ο Ν. Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Αλ. Τσίπρα
- Μητσοτάκης: Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση
- Σήμερα η απολογία του πρώην προέδρου του ΟΣΕ και ακόμα δύο στελεχών, για το δυστύχημα στα Τέμπη