Υπάρχει χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ;

10:00 29/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Προ μερικών ημερών, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, έντονο προβληματισμό και τη γέννηση σειράς προτάσεων με αφορμή μια εξαιρετικά εκτενή έκθεση, που εκτείνεται σε 400 σελίδες και συνέταξε για λογαριασμό της Κομισιόν. 

Σε αυτήν, αναδείκνυε με ξεκάθαρο τρόπο τις ανησυχητικές -πράγματι- ελλείψεις που εμφανίζει η Ευρώπη σε ανταγωνιστικό επίπεδο απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και δη σε πολλαπλούς

τομείς.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι δεν αρκέστηκε στην καταγραφή των δεδομένων, ως άλλο χυμένο γάλα κάτω από το τραπέζι, αλλά αντιθέτως προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, προβαίνοντας σε κάτι παραπάνω από 170 συστάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλλει καταλυτικά στον περιορισμό του σχετικού χάσματος που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το κορυφαίο δίδυμο των άμεσων ανταγωνιστών της διεθνώς.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις τόσο σε επίπεδο τομέα (ενέργεια, φαρμακευτική, τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές), όσο και σε οριζόντιες πολιτικές (καινοτομία, χάσμα δεξιοτήτων, διακυβέρνηση), αποβλέπουν στην διασφάλιση ότι η Κοινότητα θα εξακολουθήσει να παραμείνει σοβαρός ανταγωνιστής των ΗΠΑ και της Κίνας και κατά τα αμέσως επόμενα έτη. 

Εάν τα προαναφερθέντα σχηματοποιούν την αποτύπωση μιας «προβληματικής» πραγματικότητας, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Scope Ratings με μια ανάλυσή του κατέδειξε πως το σχετικό χάσμα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του κ. Ντράγκι. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του οίκου εστιάζεται στη νότια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος- όπου συναντώνται σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο ανθεκτικότητας και παραγωγικότητας. Σε σημείο τέτοιο, ώστε να επιδρούν καταλυτικά, όσο και αρνητικά στην πορεία της Κοινότητας!

Συγκεκριμένα, η Scope Ratings υπογραμμίζει πως η διαφορά στην παραγωγή, μετρούμενη σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από το 1999 και εντεύθεν, εξηγείται από την ανάδυση τριών μεγάλων «σοκ»: Την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την αντίστοιχη της πανδημίας, αλλά και της ενέργειας.

Επιπροσθέτως, σε όρους παραγωγικότητας της Γηραιάς Ηπείρου, καταγράφονται μεγάλες διαφορές. Για την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι στη βόρεια και δυτική Ευρώπη εργάζονται λιγότερες ώρες μεν, εξίσου αποτελεσματικά δε με τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρες του Νότου, όπως λ.χ. στις Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, παραμένει υποτονική…

Σύμφωνα με την Scope Ratings, το ετήσιο δυναμικό ανάπτυξης των ΗΠΑ κινείται πέριξ του 2%, εν συγκρίσει με μόλις 1% έως 1,5% σε ότι αφορά στην Ευρωζώνη. 

Keywords
Αναζητήσεις
yparchei-chasma-paragogikotitas-metaxy-tis-evropaikis-enosis-kai-ton-ipa.htm
Τυχαία Θέματα