16/4: «Πέταξε» και «μάγεψε» τους Άγγλους ο Αντώνης Καρυοφύλλης

Το GreenZone αποτίει φόρο τιμής στον Αντώνη Καρυοφύλλη. Σε έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών που όμως δεν γνώρισε τη δόξα που άξιζε...
Τα αδέλφια Καρυοφύλλη. Αριστερά ο Γιάννης του Πανελληνίου, δεξιά ο Αντώνης του Παναθηναϊκού...

Του Ανδρέα Οικονόμου

Η αθλητική διοργάνωση της προπολεμικής Αθήνας που τράβηξε περισσότερο τα φώτα της φίλαθλης κοινότητας μετά τη Μεσολυμπιάδα του 1906, ήταν
τα «Αχίλλεια». Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1927 ο Αντώνης Καρυοφύλλης του Παναθηναϊκού δίδασκε τους Άγγλους πρωταθλητές πώς πηδάνε σε ύψος.

Υπήρξε από τους αφανείς ήρωες του Τριφυλλιού. Το όνομά του χάθηκε στη λήθη του χρόνου, καθώς είχε την ατυχία να είναι αθλητής στίβου σε στείρα -όσον αφορά σε «πράσινες» διακρίσεις- περίοδο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του Αντώνη Καρυοφύλλη τον καθιστούν ως τον πιο πετυχημένο αθλητή του Παναθηναϊκού σε όλα τα σπορ κατά τη δεκαετία του '20. Αυτός, μαζί με τον Ανδρέα Παούρη, είναι οι αθλητές που κρατούσαν ζωντανό το τμήμα του στίβου τα χρόνια που το ποδόσφαιρο κυριαρχούσε και λίγοι ρίχνονταν στις μάχες του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Τα «Αχίλλεια» ήταν μάζωξη των καλύτερων Ελλήνων αθλητών που δοκίμασαν τις ικανότητες τους απέναντι στους Άγγλους πρωταθλητές του συλλόγου «Αχιλλεύς» που εδρεύει στο Λονδίνο. Ονόματα με τεράστια απήχηση στο διεθνές στερέωμα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν πρώτοι, δεύτεροι και τρίτοι ολυμπιονίκες των Αγώνων του 1920 και του 1924.

Οι διοργανωτές των «Αχίλλειων» ήταν ο Εθνικός, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Πήραν μέρος αθλητές του Παναθηναϊκού, του Πανελληνίου, του Πανιωνίου, του Αμαρουσίου, του Γ.Σ. Βόλου και της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Αλεξάνδρειας.

Στα περισσότερα αγωνίσματα, όπως ήταν αναμενόμενο, κέρδισαν την πρώτη θέση Άγγλοι αθλητές. Δεν συνέβη το ίδιο και στο άλμα εις ύψος. Εκεί τα αδέλφια Καρυοφύλλη κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Αντώνης Καρυοφύλλης του Παναθηναϊκού κέρδισε το πρώτο βραβείο με εκτίναξη 1.75μ.

Ο Γιάννης Καρυοφύλλης ήταν ο μικρός αδελφός του Αντώνη και αθλητής του Πανελληνίου. Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήριζε ως το μέλλον της Ελλάδας στο αγώνισμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να αναδείξει τα πλούσια χαρίσματά του, καθώς σκοτώθηκε πολύ νέος σε δυστύχημα με τη μοτοσυκλέτα του. Στα «Αχίλλεια» πήδηξε και αυτός 1.75μ, με περισσότερες όμως προσπάθειες από τον Αντώνη και έτσι βγήκε δεύτερος. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο πολυαθλητής Στέλιος Μπεναρδής του Γ.Σ. Αμαρουσίου με επίδοση 1.75μ.

Για τον Αντώνη Καρυοφύλλη ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο. Αρκεί να αναφέρουμε πως σε επίσημους αγώνες, κόντρα σε Έλληνες, δεν έχασε την πρώτη θέση ούτε μία φορά σε όλη του την αθλητική καριέρα! Από το 1924 μέχρι το 1929 κατέρριψε 5 φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ του άλματος εις ύψος, με καλύτερη επίδοση 1.85μ.

Ήταν λάτρης του αθλητισμού. Δοκίμασε τις ικανότητες του με το Τριφύλλι στο στήθος σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα του στίβου. Διετέλεσε γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ υπήρξε και μέ
Keywords
Τυχαία Θέματα