Είκοσι χρόνια χωρίς τον Αντώνη Τρίτση

Αθλητής, πολιτικός, δήμαρχος, αγωνιστής, Παναθηναϊκός. Ο Αντώνης Τρίτσης έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1992.
Πέρασαν δύο δεκαετίες από την αποφράδα ημέρα της 7ης Απριλίου 1992. Όταν ο Αντώνης Τρίτσης, σαν σήμερα, έκλεινε τα μάτια για τελευταία φορά σε ηλικία μόλις 55 ετών.

Υπήρξε από τους λίγους, μετρημένους στα δάχτυλα πολιτικούς που άφησαν πλούσιο έργο, χωρίς ιδιοτέλειες.

Γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Από τα πρώρα χρόνια της ζωής του εκδήλωσε έντονη
λατρεία για τον αθλητισμό. Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού... Ευτυχώς, όχι του Ολυμπιακού Πειραιώς αλλά Κεφαλληνίας.

Σε νεαρή ηλικία ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και εντάχθηκε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Τίμησε τη φανέλα με το Τριφύλλι με εκπληκτικές επιδόσεις στο στίβο. Έκλεβε την παράσταση κάθε φορά που αγωνιζόταν στο δέκαθλο, ενώ από τα αγαπημένα του αγωνίσματα ήταν το άλμα εις ύψος. Πανελληνιονίκης, με σημαντικά επιτεύγματα και σε διεθνείς διοργανώσεις και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ.

Όταν τον βρήκε ο θάνατος ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Η τοπική αυτοδιοίκηση της πρωτεύουσας της χώρας είναι μία θέση με παραδοσιακά «πράσινο» χρώμα. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Παναθηναϊκού, η δημαρχία της Αθήνας σχετιζόταν με το Τριφύλλι. Μέγιστες είναι οι προσφορές της οικογένειας Πλυτά, της οικογένειας Μερκούρη, του Γεώργιου Τσόχα, του Κωνσταντίνου Κοτζιά στον Παναθηναϊκό. Ο Αντώνης Τρίτσης, όμως, είναι ο μόνος Δήμαρχος που δεν πρόσφερε διοικητικά αλλά ενεργά ως πρωταθλητής.

Εξαιρετικά... Παναθηναϊκή ήταν η 7η Ιουλίου 1957. Μακριά από τη Γιουγκασλαβία, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν ο Αντώνης Τρίτσης κέρδιζε στον στίβο, ο Παναθηναϊκός του ποδοσφαίρου νικούσε 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Λάκη Σοφιανού.Από τα επιτεύγματά του ξεχωρίζουμε την πρώτη νίκη στο άλμα εις ύψος στους Ελληνο-γιουγκοσλαβικούς αγώνες του 1957. Ήταν 7 Ιουλίου όταν η φίλαθλη κοινότητα είχε στραμμένα τα βλέμματα στον Γιώργο Ρουμπάνη που πετύχαινε πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο επί κοντώ. Τότε ήταν που ο Τρίτσης κατάφερε και έκλεψε, έστω και λίγη, από τη δόξα του Έλληνα αθλητή με εξαιρετική εκτίναξη 1.84μ. στο ύψος. Η καλύτερη επίδοσή του μέχρι τότε ήταν 1.75μ!

Τα σπουδαία για τον αθλητή ήρθαν την επόμενη χρονιά. Στους 17ους Βαλκανικούς αγώνες της Σόφιας. Εκεί όπου στις 21 Σεπτεμβρίου 1958 ο πολυαθλητής του Παναθηναϊκού και μετέπειτα πολιτικός καταρρίπτει το ελληνικό ρεκόρ του Δεκάθλου με 5.393 βαθμούς. Μπορεί να μην κέρδισε κάποιο μετάλλιο, όμως κατάφερε και χρίστηκε βαλκανιονίκης και στα 10 αγωνίσματα του δεκάθλου, στο οποίο τελικά κατέκτησε την 4η θέση.

Όταν απομακρύνθηκε από τον αθλητισμό ένα νέο κεφάλαιο ξανοιγόταν μπροστά του. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική με καθηγητές σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας και ο Νίκος Εγγονόπουλος. Έκανε το μεταπτυχιακό του, με υποτροφία, στη σχολή Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλινόις, όπου μετέπειτα δίδαξε και ως καθηγητής. Η αγάπη του για τον αθ
Keywords
Τυχαία Θέματα