Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι Έλληνες είναι συνιδιοκτήτες του ευρώ

Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Έλληνες να φύγουν από το ευρώ αφού είναι συνιδιοκτήτες, δήλωσε στο Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βάζοντας «πάγο» στις συνεχείς αμφίσημες δηλώσεις Μπαρόζο, Σόιμπλε και άλλων Ευρωπαίων παραγόντων.

Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ευρώ υποχρεώθηκαν στην προχθεσινή σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες

να σιωπήσουν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε στη σύνοδο αυτή στο ίδιο επίπεδο την πολιτική με την οικονομία και κατάφερε να εκτονώσει την κρίση που εις βάρος της Ελλάδας μαγείρευαν εδώ και καιρό κάποιες κοινοτικές χώρες, αλλά και η Κομισιόν και η προεδρία της Ένωσης. Εκτόνωση βεβαίως προσωρινή, που θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των νέων εκλογών και τις θέσεις της κυβέρνησης που θα βγει από αυτές, αλλά και από τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, που το ΑΕΠ της μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 13 τετράμηνα, επίδοση που μόνο σε καιρό πολέμου μπορεί να δει κανείς.

Με την έναρξη της συνόδου του Eurogroup ο πρόεδρος του κ. Γιούνκερ κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ των χωρών – μελών που προωθούν το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να του πουν αν πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει ή όχι να παραμείνει στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και την Ευρωζώνη και όλοι του απάντησαν ότι πρέπει να παραμείνει.

Έχοντας απαλλαγεί πολύ γρήγορα από κάθε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ προχώρησε στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτές στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Πολλοί ΥΠΟΙΚ διατύπωσαν την ανησυχία τους ότι η συνέχιση της κυβερνητικής εκκρεμότητας στη χώρα και η προκήρυξη νέων εκλογών θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στον μηχανισμό είσπραξης των φόρων, με αποτέλεσμα τη γρήγορη απόκλιση των εσόδων από τις δαπάνες, κάτι που θα δημιουργήσει δυσλειτουργικά φαινόμενα στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας.

Όμως τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και οι ομόλογοί του τού Βελγίου και της Ολλανδίας υποστήριξαν την ανάγκη να αφεθεί ελεύθερο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει δημοκρατικά και να επιδείξουν υπομονή ακόμη κι αν η χώρα μας οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Με ασυνήθιστη φραστική ένταση επετέθη ο κ. Γιούνκερ εναντίον τόσο του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο όσο και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, φωτογραφίζοντάς τους, χωρίς να τους κατονομάζει, ως τους βασικούς διακινητές του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η οργή του κ. Γιούνκερ έφτασε στο αποκορύφωμά της μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις της ανύπαρκτης πολιτικά ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία, πριν αρχίσει το Eurogroup, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει νομικός τρόπος να διώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά η Συνθήκη επιτρέπει να τη διώξουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…».

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα