Mε το νέο Πρόεδρο πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Προσθέτει πως «ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διασφαλίσει μια «έγκαιρη οικονομική στήριξη» και τώρα αναμφισβήτητα έχει την εντολή να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Έχει ήδη οικοδομήσει σχέσεις με ηγέτες σημαντικών Ευρωπαίων εταίρων, περιλαμβανομένης της Γερμανίας», αναφέρει ο Οίκος Fitch.

Ωστόσο, προστίθεται, παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές,

θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις όπως και ο προκάτοχός του, και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ.

Ο Fitch αναφέρει ακόμη πως “αναμένουμε από την κυπριακή Κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την Τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία `B`/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι ψηλότερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

Αλλά η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την προσδοκία μας ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την Τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα ώστε να πληρώσει 1,4 δις ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου, σημειώνεται.

Προστίθεται πως οι τελευταίες λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την Τρόικα και την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ένα πρόγραμμα διάσωσης είναι απίθανο να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του κυπριακού δημόσιου χρέους, επειδή δεν θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ο Οίκος Fitch. Θα εξασθενούσε επίσης, προσθέτει, την αξιοπιστία αυτών που χαράζουν πολιτική στην ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν πει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα (PSI) αποτελεί εξαίρεση, και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναφέρεται επίσης πως το γεγονός ότι ορισμένο από το χρέος που κρατείται από ξένους επενδυτές καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στα κόστη και στην αβεβαιότητα του PSI.

Θα αναμέναμε, αναφέρει ο Οίκος Fitch, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του τραπεζικού χρέους να περιοριστεί σε μικρούς κατόχους του χρέους, αν και οι τράπεζες χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις, γεγονός που περιορίζει τις πιθανές επιπτώσεις. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα της αμοιβαιότητας του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με εταίρους της ευρωζώνης, για παράδειγμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο μας, προστίθεται.

Ο Οίκος Fitch αναφέρει πως η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσημα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2012, αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη το Μνημόνιο και προσθέτει πως η Κυβέρνηση έχει αποκλειστεί από τις αγορές για σχεδόν δύο χρόνια.

Σημειώνει εξάλλου πως ένα διμερές δάνειο 2,5 δις ευρώ από τη Ρωσία στα τέλη του 2011 βοήθησε με τις περισσότερες από τις απαιτήσεις για δημόσια χρηματοδότηση πέρυσι.

Η ρωσική Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια του δανείου, το οποίο έληγε το 2016. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συμβολή στη διάσωση θα είναι μια «άμεση προτεραιότητα», αν και δεν είναι σαφές αν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αναφέρει ο οίκος Fitch.

Προσθέτει πως “πιο πρόσφατα, οι Αρχές έχουν καταστεί εξαρτώμενες σε θέματα που αφορούν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες και διαθέσιμα αποθέματα μετρητών. Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανη μια στάση πληρωμών που να πηγάζει από το ό,τι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει έλλειψη μετρητών πριν την πληρωμή ομολόγων τον Ιούνιο”, καταλήγει.

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα