Αφήνει πίσω της Moody’s και «Μπαλτακιάδα»

08:20 5/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία που -εάν μπουν στην άκρη οι πολιτικές αναταράξεις- μοιάζει ιδανική: Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων διολισθαίνουν διαρκώς και μάλιστα για τα 5ετη υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις ότι οι αποδόσεις τους μπορεί να πέσουν και κάτω από το 5%.

Επιπλέον, είναι μια περίοδος χαμηλών έως μηδενικών επιτοκίων και άρα περίοδος «φτωχών» αποδόσεων: Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές με «δυνατές αποδόσεις»

για την εποχή, είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, κυρίως για τρεις λόγους.

Συγκεκριμένα:

- Αυτή την στιγμή υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit και ότι έχει την διασφάλιση του αξιόχρεου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ με την προοπτική μάλιστα μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της. Και κατά συνέπεια οι δανειστές της πλέον αποκτούν διασφάλιση έναντι του κινδύνου νέου χρεοστασίου.

-Επίσης, η απόφαση της Fed για διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) έχει αναστρέψει τις ροές κεφαλαίων σε διεθνή κλίμακα με αποτέλεσμα την φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες και την επιστροφή τους στα μητροπολιτικά χρηματοοικονομικά κέντρα των ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη. Μέρος αυτής τάσης είναι και τα κεφάλαια που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε περιοχές της νότιας Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Κάρτι ανάλογο διαπιστώθηκε άλλωστε πρόσφατα και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank. Η τάση αυτή είναι που αποτυπώνεται τώρα και στην ταχεία μείωση των spreads και την μείωση των επιτοκίων.

- Η τάση αυτή της μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται από ένα επιπλέον παράγοντα, την ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΚΤ ότι έχει αρχίσει ήδη να συζητά το ενδεχόμενο να... διαδεχθεί την Fed ως προς το ότι έχει αρχίσει να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει και η ίδια σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή με κάποιο τρόπο είτε μειώνοντας περισσότερο τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, είτε με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολογιακών τίτλων και μετοχών, είτε με συνδυασμό αυτών και άλλων «εργαλείων» να αρχίσει να «τυπώνει» χρήμα για να αντιμετωπίσει την επικείμενη ασφυξία από την στιγμή που θα σταματήσει εντελώς η αμερικάνικη κάνουλα κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των κινήσεων θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πράγμα που με την σειρά του ενισχύει ακόμα περισσότερο την τάση των funds να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής απόδοσης όπως αυτές που παρουσιάζει η Ελλάδα βγαίνοντας από την απομόνωση της πιστωτικής ασφυξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα