Αυστηρό μήνυμα Κουβέλη στους διαφωνούντες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν ένα διήμερο εσωστρέφειας για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς στη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος φάνηκε πως πλέον στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου κυριαρχούν δύο στρατόπεδα: εκείνοι που σέβονται την απόφαση Κουβέλη για… «υγειονομικές» αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και την «Πρωτοβουλία των 58» και εκείνοι που αντιδρούν σοβαρά στην προεδρική γραμμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι

το κείμενο των θέσεων για το συνέδριο υπερψηφίστηκε από 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μεταξύ των 26 που ψήφισαν «λευκό» περιλαμβάνονται κορυφαία κομματικά στελέχη, όπως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρος Λυκούδης.

Αυστηρό μήνυμα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε, χθες, στη δευτερολογία του, ηχηρό μήνυμα στους διαφωνούντες, ζητώντας τους να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις και να μην εφαρμόζουν προσωπική ατζέντα. «Υποχρέωση όλων μας είναι η ενίσχυση του κόμματος κι όχι περιχαρακώσεις, όχι υποκειμενισμοί, όχι εγωκεντρισμοί. Σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια πιο δυναμική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στις πολιτικές εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος.

Κριτική από Λυκούδη

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στιγμάτισε η σκληρή πολιτική κριτική του Σπύρου Λυκούδη προς την ηγεσία του κόμματος, αν και ο γραμματέας της Κ.Ε. φρόντισε, στην αρχή της ομιλίας του, να επισημάνει ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι «πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα». Πάντως, σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις της ΔΗΜΑΡ από τους «58», το κείμενο των θέσεων και την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ο Σπύρος Λυκούδης δεν εφείσθη σκληρών εκφράσεων. Χαρακτήρισε τους χειρισμούς που έγιναν και οδήγησαν στην αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση ως «Βατερλό της λογικής», ενώ σε ό,τι αφορά τον αυτοαποκλεισμό της ΔΗΜΑΡ από τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, ήταν οξύς: «Είχαμε καλό χαρτί και πήγαμε πάσο», είπε, καταλογίζοντας στην ηγεσία του κόμματος πως «εγκαταλείψαμε την προσπάθεια όταν είχε αρχίσει η διαμόρφωση του τρίτου πόλου».

Ηχηρές υπογραφές

Εντωμεταξύ, 300 μέλη και στελέχη του κόμματος, που συγκροτούν «τάση» διαφωνούντων κατά της προεδρικής «γραμμής», κατέθεσαν κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή (που δεν έθεσαν σε ψηφοφορία) στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη γραμμή Κουβέλη. Σημειωτέον ότι το κείμενο υπογράφεται και από «λαμπερά» στελέχη και προσωπικότητες, όπως οι καλλιτέχνες Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μπέζος, Βασίλης Πουλαντζάς και Μπάμπης Τσέρτος, οι δημοσιογράφοι Πόπη Διαμαντάκου, Τέλης Σαμαντάς, Μάκης Διόγος, Μυρσίνη Λιοναράκη. Αίσθηση προκάλεσε ότι το κείμενο υπογράφει και ο γιος του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, Μιλτιάδης.

Επίσης, η έκκληση προς τον Φώτη Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του υπογράφεται από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, από γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων και τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, Ανδρέα Βαρελά.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο σημειώνουν: «Η έκκληση / πρόσκληση των 58 για την έναρξη διαλόγου των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη του κόμματός μας για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η a priori απόρριψη αυτού του διαλόγου έρχεται σε αντίφαση με τις βασικές επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και με τον ίδιο τον χαρακτήρα μιας μη φοβικής αριστεράς, μιας αριστεράς τής ανανέωσης, του διαλόγου, της συμμετοχής.

Ζητάμε από το κόμμα μας, τη Δημοκρατική Αριστερά, με δεδομένη σε κάθε περίπτωση την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία, υπηρετώντας ακριβώς τη δική της στρατηγική του τρίτου πόλου, να ανταποκριθεί καλόπιστα και με ανοιχτό πνεύμα στην πρόσκληση σε διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου, με στόχο την υπέρβαση του νέου δικομματισμού αλλά και τον απεγκλωβισμό από το στείρο δίλημμα μνημόνιο / αντιμνημόνιο χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, να συνεισφέρει τις προτάσεις της, το πρόγραμμά της, το πολύτιμο παράδειγμα συνεργασίας• να προτείνει, πιστή στις προγραμματικές της αρχές, την πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει τις ασκούμενες πολιτικές• να συνδιαμορφώσει μια στρατηγική για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης• να χαράξει αυτόνομα τη στρατηγική των συνεργασιών της με βάση την αποδοχή ή όχι των θέσεών της, αφού πρώτα τις θέσει σε γόνιμη συζήτηση• να συμβάλει θετικά και καίρια στη διαμόρφωση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης• να ανοιχτεί, να ακούσει και να ακουστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα