Άμαχοι το 80% των νεκρών στη Γάζα - Στους 271 μέχρι στιγμής

Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και αρμάτων μάχης, ξεκίνησαν την Παρασκευή να καταστρέφουν σήραγγες στη Γάζα τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να μεταφέρει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις, κατά τη δεύτερη ημέρα της χερσαίας επιχείρησης η οποία έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους—περιλαμβανόμενων 3 εφήβων και ενός μωρού.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προστατευτούν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να «διευρύνει» περαιτέρω την επίθεση

εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχουν οι ισλαμιστές της Χαμάς.

Συνολικά 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή χθες βράδυ, με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Από την ισραηλινή πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έχουν σκοτωθεί.

Μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων περιλαμβάνονται 3 έφηβοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, που σκοτώθηκαν πριν από λίγες ώρες σήμερα από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

Πέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 5 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Ράφα.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον των θυμάτων της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.

Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς ή εγκαταλείπουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, περίπου 30.000 κάτοικοι έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, σε μια περιοχή έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου συνωστίζονται σε δύσκολες συνθήκες 1,8 εκατ. άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με τον ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.

Μαζί με τις δυνάμεις του Πεζικού επιχειρούν μονάδες του Μηχανικού, με αποστολή να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες. Οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σκοτώνοντας 17 «τρομοκράτες» και βομβαρδίζοντας «150 στόχους», περιλαμβανομένων 4 σηράγγων, ανακοίνωσε ο στρατός.

Η εισβολή των στρατιωτών έπειτα από 10 ημέρες βομβαρδισμών έχει ως στρατηγικό σκοπό να καταστρέψει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε πως «το Ισραήλ θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα» για αυτήν την επίθεση.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας»

«Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστείτε για την πιθανότητα διεύρυνσης κατά μείζονα τρόπο της χερσαίας επιχείρησης» δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.

«Δεν είναι δυνατόν να διευθετήσουμε (το πρόβλημα) των σηράγγων μόνον (με πλήγματα) από αέρος» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι οι υπόγειες αυτές υποδομές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια «μαζική επίθεση» εναντίον των ισραηλινών πολιτών.

Ο Νετανιάχου εντούτοις παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «100% εγγύηση επιτυχίας» την ώρα που ο στρατός πραγματοποιεί την τέταρτη κατά σειρά επιχείρηση εναντίον της Γάζας μετά την μονομερή απόσυρσή του από τα εδάφη το 2005.

Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα.

Παρά την επίθεση, οι μαχητές της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ έχουν καταφέρει να εκτοξεύουν σήμερα 24 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των πληγμάτων από την 8η Ιουλίου σε 1.164.

Στη Λωρίδα της Γάζας το 70% του θύλακα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη χερσαία επιχείρηση.

Στην Σατζάγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη, ρούχα και κουβέρτες.

Και στην Χαν Γιούνες περίπου 1500 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να φθάνει από τις 2 το πρωί τοπική ώρα. Είναι κατατρομοκρατημένος και εξαντλημένος έχοντας ήδη περπατήσει περίπου 10 χιλιόμετρα. Οι οβίδες πέφτουν βροχή γύρω τους και οι παιδιά φοβούνται» δήλωσε ο Φουάντ Σουχάιμπερ.

«Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

«Χτυπούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι οβίδες αφήνουν πίσω έναν λευκό καπνό που μας πνίγει» περιέγραψε η Γκάντα Νάτζαρ, 39 ετών, που έφθασε σε ένα από τα σχολεία «μέσα σε ένα ασθενοφόρο».

«Υπάρχει ασφάλεια εδώ, βρισκόμαστε μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ. Όμως τη νύχτα καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής».

Από την πλευρά ο ισραηλινός Τύπος χαιρέτισε την απόφαση εισβολής στη Γάζα, που λήφθηκε σύμφωνα με τον Νετανιάχου μετά την αποτυχία μιας αιγυπτιακής πρότασης για εκεχειρία που απέρριψε η Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα