Ανασκαφές με ρωμαϊκά ευρήματα στην κοιλάδα του Έβρου

Η ανασκαφή, που διεξάγεται με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή έχει φέρει στο φως ως σήμερα το ανατολικό τμήμα του τρικλινίου, περί τα 70 τ. μ. επί συνόλου περίπου 140 τ. μ. που υπολογίζεται ότι καταλάμβανε η έπαυλη. Πολλά και αξιόλογα ψηφιδωτά έχουν αποκαλυφθεί, όπως και ένα (ψηφιδωτό) δάπεδο μαζί με τμήματα τοιχογραφίας, η οποία χρονολογείται γύρω στα τέλη του 2ου με αρχές 3ου αιώνα.

Η ταύτιση της Αγίας Πέτρας με την Πλωτινόπολη έχει γίνει από το 1959-60 από τον καθηγητή Γεώργιο Μπακαλάκη. Σύμφωνα με τον Ιεροκλέα

και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο ήταν μία από τις πέντε πόλεις της επαρχίας Αιμιμόντου. Από τον Προκόπιο επίσης είναι γνωστό ότι ο Ιουστινιανός ανοικοδόμησε τα τείχη της Πλωτινόπολης.

Τυχαίο εύρημα της πόλης υπήρξε το 1965 μία χρυσή, σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ. Χ.) κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος λιγότερο δύο μέτρων. Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1977, αλλά και στις αρχές των 80s. Οι νέες ανασκαφές άρχισαν το 1996, ενώ πλέον διεξάγονται από τον δήμο Διδυμότειχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα