Απαλλαγείτε από τη δυσοσμία στην μασχάλη

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την εφίδρωση, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Οι δυσάρεστες οσμές προκαλούνται από τα βακτήρια που ζουν στην επιδερμίδα του σώματος, τα οποία διασπούν την πρωτεΐνη σε οξέα. Αυτή είναι μια χημική διαδικασία που αφήνει δύσοσμα αέρια. Ο ιδρώτας του ανθρώπου είναι κατά τ' άλλα άοσμος.

Τα δύο είδη οξέων που δημιουργούνται είναι το προπιονικό οξύ και το ισοβαλερικό οξύ. Το πρώτο προέρχεται από τα προπιονικά βακτήρια που ζουν στους αγωγούς των σμηγματογόνων αδένων των ενηλίκων και των εφήβων. Το δεύτερο προέρχεται από

το βακτήριο επιδερμικού σταφυλόκοκκου (staphylococcus epidermidis) που βρίσκεται επίσης στην επιδερμίδα.

Ειδικά στις μασχάλες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των αδένων, που κάνουν την εν λόγω περιοχή ευάλωτη στην ταχεία ανάπτυξη της δυσοσμίας του σώματος.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε στο ελάχιστο τις δυσάρεστες οσμές στην περιοχή της μασχάλης:

-Να πλένετε τις μασχάλες σας τακτικά: Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να περιορίσετε την συγκέντρωση βακτηρίων στην περιοχή. Όσο λιγότερα βακτήρια ζουν εκεί, τόσο λιγότερα οξέα θα παράγονται από την διάσπαση της πρωτεΐνης.

-Τρίχες στην μασχάλη: Καθυστερούν την εξάτμιση του ιδρώτα, δίνοντας στα βακτήρια περισσότερο χρόνο για να προκαλέσουν δυσοσμία. Έχει παρατηρηθεί ότι το να ξυρίζετε την περιοχή της μασχάλης θα βοηθήσει στον περιορισμό της δυσάρεστης οσμής.

-Αποσμητικό: Αλλάζει το pH της επιδερμίδας και το κάνει πιο όξινο, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα αποσμητικά με αντιεφιδρωτικές ιδιότητες εμποδίζουν τους αδένες στην μασχάλη να παράγουν πολύ ιδρώτα.

-Τοξίνη της αλλαντίασης: Πρόκειται για μια τοξίνη που παράγεται από την ουσία clostridium botulinum, η οποία είναι δηλητηριώδης. Ωστόσο, πολύ μικρές και ελεγχόμενες δόσεις χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Μια σχετικά νέα θεραπεία είναι διαθέσιμη για τα άτομα που ιδρώνουν υπερβολικά στις μασχάλες. Στον ασθενή γίνονται περίπου 12 ενέσεις αλλαντικής τοξίνης στις μασχάλες, μια διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερο από 45 λεπτά. Η τοξίνη εμποδίζει τα σήματα από τον εγκέφαλο στους αδένες εφίδρωσης, με αποτέλεσμα να ιδρώνετε λιγότερο στην συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά αυτή η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από δυο έως οκτώ μήνες.

Από το onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα