Απειλές για εκατέρωθεν κυρώσεις από ΕΕ και Ρωσία

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που γίνεται στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί πριν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Μαΐου,

και το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά της Ρωσίας, διαφορετικά θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα κατά της χώρας», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας και να βρεθεί μια ειρηνική λύση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, την ερχόμενη Κυριακή, ανέφερε ότι είναι αντίθετο στο ουκρανικό Σύνταγμα και επομένως παράνομο και συμπλήρωσε πως «δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα».

Μέρκελ: Δεν επιλύουμε τις συγκρούσεις στρατιωτικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να υπογράψει το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, κάτι που επιβεβαίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Με την καγκελάριο Μέρκελ πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής η υπογραφή της συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαρσοβία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις στη διάρκεια των επόμενων ημερών ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια «ομάδα επαφής» για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Δεν επιλύουμε τις συγκρούσεις στρατιωτικά», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι υπάρχει «πολύ σοβαρός» κίνδυνος η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, όμως αυτές θα είναι διαχειρίσιμες και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα δημοσιονομικά της Γερμανίας.

Ολάντ: Απαράδεκτη προσάρτηση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν τονίζοντάς του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στην Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση».

«Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας «24 Ώρες», που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοσή της συνέντευξη του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν.

Ρωσία: Θα απαντήσουμε με αντίστοιχα μέτρα

Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα οδηγούσε σε περιορισμούς και σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

«Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα», είπε ο Πουσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο «άνευ προηγουμένου πάγωμα» των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή «θα ήταν χειρότερη απ” ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Οι αρχές της Κριμαίας θα θέσουν σύντομα υπό τον έλεγχό τους τις ουκρανικές κρατικές εταιρείες που βρίσκονται στο έδαφος της χερσονήσου, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την εδραίωση της ανεξαρτησίας της περιοχής πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή για την ένωσή της με τη Ρωσία.

Συνάντηση Πούτιν-ΟΑΣΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την κρίση στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι Πούτιν και Μπουρκχάλτερ «συζήτησαν τις δυνατότητες που έχει ο ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της προώθησης μιας επίλυσης της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις, ούτε για το αν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο ΟΑΣΕ δεν θα στείλει παρατηρητές του για την παρακολούθηση του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομο.

G7: Χωρίς νομική ισχύ το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει «καμία νομική ισχύ», προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών απειλώντας τη Μόσχα ότι θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου.

Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.

Χρηματοδότηση της Ουκρανίας από το ΔΝΤ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουκρανία ενδέχεται να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουκρανία «έχει ανάγκη από θεμέλια για να ανοικοδομήσει την οικονομία της και αυτό θα πρέπει να προέλθει από το ΔΝΤ», σημείωσε ο Λιου.

«Αυτό θα αφορά ένα πακέτο το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε από μόνη της να προσφέρει αυτή τη χρηματοδότηση.

Κιργιστάν: Παράνομος ο Γιανουκόβιτς

Το Κιργιστάν χαρακτήρισε παράνομο τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Η μόνη πηγή εξουσίας σε όλη τη χώρα είναι ο λαός. Ένας πρόεδρος που έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του λαού του, στερημένος εκ των πραγμάτων των προεδρικών εξουσιών και ο οποίος έχει πλέον εγκαταλείψει τη χώρα του δεν μπορεί να είναι νόμιμος», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα