Από το πρώτο ευρώ η φορολόγηση των ακινήτων

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από το ανωτέρω ποσό τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΑΠ των προηγουμένων ετών και το ΕΤΗΔΕ.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να εισπράξει

από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα θεσμοθετηθεί το προσεχές διάστημα και θα καταβληθεί εντός τους έτους από τους ιδιοκτήτες να δύο δισ. ευρώ. Ωστόσο ακόμα δεν έχουν αποφασισθεί οι συντελεστές και αν θα έχει αφορολόγητο όριο. Την Παρασκευή αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις σε νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Ειδικότερα τα σενάρια που επεξεργάζεται κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπουν τρεις διαφορετικές κλίμακες για κάθε κατηγορία ακινήτων:

1. Κτίσματα και Οικόπεδα εντός σχεδίου. Την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιασθούν στην επιτροπή τρία σενάρια. που θα προβλέπουν:

-Την επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ της αξίας των ακινήτων, και την κλιμάκωσή του με συντελεστές από 0,05% ή 0,001% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω

-Αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω

-Αφορολόγητο ορίου 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

2) Αγροτεμάχια. Θα φορολογηθούν διαφορετικά από τα αστικά ακίνητα. Δηλαδή με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που θα προσδιορισθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης, τις λεγόμενες «Αρχικές Βασικές Αξίες» (Α.Β.Α.) και «Ειδικές Βασικές Αξίες» (Ε.Β.Α.) για κάθε Δήμο, Δημοτικό και Κοινοτικό Διαμέρισμα της χώρας. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε ορεινές, άγονες και απομονωμένες περιοχές, μέσω της εφαρμογής πρόσθετων συντελεστών που θα μειώνουν σημαντικά τις τελικές φορολογητέες αξίες.

3) Ακίνητα νομικών προσώπων Θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, Θα έχει 4 συντελεστές – 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% – για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) θα εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.

Σημειώνεται ότι ο φόρος θα καταβληθεί πιθανόν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα