Αποσύρουν τις προσφυγές για γενοκτονία Σερβία και Κροατία

16:46 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, η χώρα του στηρίζει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Κροατία θεωρεί ότι η πορεία κάθε χώρας της περιοχής προς την ΕΕ είναι χρήσιμη όχι μόνον για την ίδια, αλλά και τη σταθερότητα της περιοχής στο σύνολό της. Η Κροατία στηρίζει την απόδοση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σερβία» τόνισε η κ. Πούσιτς μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβαν Μρκιτς, στο Ζάγκρεμπ.

«Η Σερβία

κάνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένει έως τα μέσα του έτους να λάβει ημερομηνία» δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ένταξη στην ΕΕ τον Ιούλιο είναι σημαντικό βήμα για την Κροατία, αλλά και για τη Σερβία και όλους τους γείτονές μας, επειδή στα δυτικά σύνορα της Σερβίας έρχεται η ΕΕ» επισήμανε η κ. Πούσιτς.

«Η Κροατία είναι πρωτοπόρος για όλους εμάς και μας δίνει το παράδειγμα και η Σερβία ελπίζει ότι έως τα μέσα του έτους θα λάβει ημερομηνία και κάνει ό,τι μπορεί για να το επιτύχει» υπογράμμισε ο κ. Μρκιτς.

Η κ. Πούσιτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Μρκιτς στη συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής που θα εξετάσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, υπό την αιγίδα της οποίας θα λειτουργεί και Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Με αφορμή τις αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης, η κ. Πούσιτς επανέλαβε ότι προϋπόθεση για συνομιλίες είναι η απόσυρση των προσφυγών και «να προηγηθεί η επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων, όπως το πρόβλημα των αγνοουμένων και της εκδίκασης των εγκλημάτων πολέμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα