Ασπίδα προστασίας στους δικαστές από το Ευρωδικαστήριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Έλληνες δικαστές έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους εξαντλώντας τα νόμιμα όπλα να προσφύγουν με τη σειρά τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περικοπές που φέρνει για αυτούς το Τρίτο Μνημόνιο, μειώνοντας συνολικά- όπως λένε- τις αποδοχές τους κατά 60% .

Τα μέλη του Δικαστηρίου έκριναν  το «εναγόμενο»  κράτος παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της  Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2001/69 ΕΚ), θεσπίζοντας  αιφνιδιαστικά  νομοθετικά μέτρα  που χαμηλώνει κατά οκτώ χρόνια τον πήχη  του ορίου

αποχώρησης δικαστών και εισαγγελέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς δικαστές και εισαγγελείς αποχωρούσαν υποχρεωτικά από το Σώμα  με την συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους. Με την πρόσφατη νομοθεσία ορίστηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 και στο εξής δικαστές και εισαγγελείς θα συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικώς με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 το γενικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης θα ισχύσει και για τους συμβολαιογράφους.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η επίμαχη μείωση συνιστά διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας. Στη συνέχεια εξέτασε κατά πόσον η απόκλιση αυτή από τον κανόνα της μη διακριτικής μεταχείρισης δικαιολογείτο από κάποιον σκοπό δημοσίου συμφέροντος ή κοινωνικής πολιτικής. Πράγματι η Ουγγαρία επικαλέστηκε ότι η μείωση του ηλικιακού ορίου έγινε στο πλαίσιο μιας πολιτικής εξισορρόπησης των ηλικιακών ορίων αποχώρησης στον δημόσιο τομέα και επιπλέον με την κοινωνική στόχευση του ανοίγματος θέσεων εργασίας για νέους νομικούς επαγγελματίες.

Οι δικαστές  όμως, ότι η σχετική ρύθμιση εφαρμόστηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να οριστεί μια μεταβατική περίοδος και χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων που επρόκειτο να θιγούν από το νέο όριο συνταξιοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα