Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργική πράξη που θα περιλαμβάνει τους τελικούς όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις. Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Απριλίου 2013 για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, τουλάχιστον το 10% του ποσού που απαιτείται, ώστε να διατηρήσουν

τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Τα βασικά σημεία της Υπουργικής Πράξης είναι:

1. Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα πρέπει να καλυφθεί με την έκδοση κοινών μετοχών. Το σχέδιο προβλέπει κίνητρα και μικρότερο κόστος για την επαναγορά των μετοχών σε σχέση με τις μετατρέψιμες ομολογίες. Μια τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core tier 1) τουλάχιστον 6%. Δεδομένου ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να ανέλθει στο 9%, το υπόλοιπο 3% θα μπορεί να καλυφθεί με άλλα εργαλεία, δηλαδή προνομιούχες μετοχές και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos). Οι τράπεζες ήδη έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν, κατά συνέπεια μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών θα μπορούν να καλύψουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο περίπου 2% που απομένει προκείμενου να ανέλθει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.Σήμερα μια τράπεζα που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και δείκτη Core tier 1 στο -5% θα πρέπει μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης κοινών μετοχών να αντλήσει τόσα κεφάλαια ώστε το Core tier 1 να γίνει 6%, ενώ το υπόλοιπο 1% θα καλυφθεί με τις προνομιούχες και το 2% -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών. Έτσι, από τα αναγκαία κεφάλαια το 80% θα καλυφθεί με κοινές μετοχές, το 10% με τις προνομιούχες ενώ το υπόλοιπο 10% μπορεί να καλυφθεί με μετατρέψιμες ομολογίες. Δηλαδή, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί.

2. Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι ίση ή κατώτερη από το 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των 50 ημερών διαπραγμάτευσης πριν από τον καθορισμό της τιμής διάθεσης. Ωστόσο, αν η τιμή κλεισίματος της μετοχής στο Χ.Α. κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής έκδοσης είναι μικρότερη της μέσης τιμής των 50 ημερών, τότε η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί βάσει αυτής.

3. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι η ίδια τόσο για αυτούς όσο και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν οι μέτοχοι των τραπεζών (παλαιοί και νέοι) καλύψουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, τότε θα διατηρήσουν (με περιορισμούς) τον έλεγχο της τράπεζας.

4. Οι ιδιώτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα (warrant) αγοράς 9 μετοχών του ΤΧΣ για κάθε 1 μετοχή που θα αποκτήσουν με την αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς θα είναι η τιμή έκδοση

Keywords
Τυχαία Θέματα