Διάσκεψη για το λαθρεμπόριο απειλούμενων ειδών

Με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και των πριγκίπων Καρόλου και Ουίλιαμ, η διάσκεψη, στην οποία μετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διεθνείς οργανισμοί, θα επιτρέψει να εξετασθούν λύσεις για να εξαλειφθεί ένα λαθρεμπόριο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Πράγματι η κατάσταση είναι ανησυχητική επειδή εδώ και δέκα χρόνια η λαθροθηρία έχει αυξηθεί σημαντικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη πολλών ζώων

που είναι βασιλιάδες της αφρικανικής σαβάνας και της ασιατικής ζούγκλας.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» μπροστά στην «αδιανόητη έκταση» της μάστιγας σε ορισμένες χώρες, τόνισε σήμερα το πρωί ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η διάσκεψη του Λονδίνου δίνει ιδιαίτερα έμφαση σε τρία εμβληματικά είδη, που απειλούνται μεσοπρόθεσμα με εξαφάνιση: τους ελέφαντες της Αφρικής, τους ρινόκερους και τις τίγρεις.

Πριν από τη διάσκεψη, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, προχώρησαν συμβολικά στη δημόσια καταστροφή των αποθεμάτων τους σε ελεφαντόδοντο και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να σκληρύνουν τους κανονισμούς τους για το λαθρεμπόριο.

Ωστόσο η σφαγή συνεχίζεται επί του πεδίου. Μέσα σε δέκα χρόνια, το 62% του πληθυσμού των ελεφάντων του αφρικανικού δάσους αποδεκατίσθηκε και, μ” αυτό το ρυθμό, η επιβίωσή τους δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρυσι στη Νότια Αφρική, έναντι. . . δεκατριών το 2007, ενώ ο αριθμός των τίγρεων που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Ασία μειώθηκε μέσα σε εκατό χρόνια από 100.000 σε 3.200.

«Δυστυχώς όλοι οι άγριοι ρινόκεροι του κόσμου θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα στο γήπεδο Ουέμπλεϊ και θα έμενε ακόμη χώρος», επισήμανε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Το παράνομο εμπόριο των ζώων, το οποίο «διαφεύγει κάθε ελέγχου» σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόναθαν Μπεγί της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, ενισχύεται περισσότερο παρά ποτέ από το δέλεαρ του κέρδους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών αντιπροσωπεύει μια αγορά 8 ως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένα κέρατο ρινόκερου, για παράδειγμα, είναι πλέον πιο πολύτιμο από το χρυσό, καθώς η τιμή του φτάνει τα 40.000 ευρώ το κιλό.

Το λαθρεμπόριο ενισχύεται επίσης από την ισχυρή ζήτηση στην Ασία, όπου αποδίδονται ιατρικές αρετές στα κέρατα των ρινόκερων και στα οστά των τίγρεων. Όμως τα αντικείμενα αυτά, κυρίως το ελεφαντόδοντο, αποτελούν επίσης ολοένα και περισσότερο σύμβολα ισχύος και πλούτου, παρά το μορατόριο στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου που αποφασίσθηκε το 1989.

«Δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική κρίση. Έχει γίνει μια εγκληματική βιομηχανία, στην κλίμακα αυτής των ναρκωτικών, των όπλων και της διακίνησης ανθρώπων», υπογράμμισε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στη διάσκεψη του Λονδίνου, η Βρετανία ελπίζει να βρεθεί μια παγκόσμια συμφωνία η οποία να περιλαμβάνει τόσο τις χώρες καταφύγια της Αφρικής όσο και «χώρες όπως η Κίνα ή το Βιετνάμ που αποτελούν προορισμούς» των παράνομων προϊόντων.

«Οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή μπροστά στη διαφθορά και να προβάλουμε τη δέσμευση όλων των κυβερνήσεων να μην έχουν καμιά εμπορική σχέση με προϊόντα που προέρχονται από είδη που κινδυνεύουν», επέμεινε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ωστόσο, μολονότι πολλοί αρχηγοί αφρικανικών κρατών είναι πράγματι παρόντες, όπως οι πρόεδροι της Μποτσουάνας, του Τσαντ, της Γκαμπόν και της Τανζανίας, «η Κίνα δεν στέλνει πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο από τον υφυπουργό της που είναι αρμόδιος για τα δάση» και «το Βιετνάμ τον υφυπουργό Γεωργίας του», αναφέρουν εκφράζοντας τη λύπη τους οι «Τάιμς» στο σημερινό τους φύλλο, χαιρετίζοντας πάντως την παρουσία του ηθοποιού Τζάκι Τσαν, πρεσβευτή της υπόθεσης.

Με τη διάσκεψη αυτή ευελπιστείται να εκμηδενιστεί η ζήτηση με την απαγόρευση του εμπορίου, να οδηγούνται οι λαθροθήρες στη δικαιοσύνη για να σπάσουν τα εγκληματικά δίκτυα και να προσφερθούν στις αφρικανικές κοινότητες εναλλακτικές πηγές εισοδημάτων.

Τα χρήματα έχουν κρίσιμη σημασία στον πόλεμο αυτό για να χρηματοδοτηθούν σύγχρονα μέσα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή τεστ DNA. Είναι γνωστό πως το λαθρεμπόριο αυτό έχει γίνει τόσο κερδοφόρο ώστε οι «ρέιντζερς» σπάνια αποτελούν αντίβαρο έναντι των λαθροθήρων, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με πολεμικά όπλα και ελικόπτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα