Δοκιμασία για την κυβέρνηση προαπαιτούμενα και τρόικα

Μετά από δύο μήνες απραξίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδιώξει την αποδέσμευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην προσεχή συνεδρίαση του eurogroup, στις 7 Ιουλίου.

Γι αυτό το λόγο επέλεξε να τρέξει με... κατεπείγουσες διαδικασίες το νομοσχέδιο για τη χωροταξία, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ωστόσο, και παρά τη συμφωνία των δύο εταίρων για τη μικρή ΔΕΗ, ο δρόμος με τα προαπαιτούμενα δεν είναι στρωμένος

με αγκάθια.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει τη δόση, θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει βρει λύση με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, που η τρόικα ζητά να μειωθεί στο 15% από 19% σήμερα. Ο κ. Μάκης Βορίδης επιδιώκει έναν συμβιβασμό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 50% και πλέον από το 2009, ενώ προτείνει να υπάρξει κυμαινόμενο ποσοστό κέρδους, ειδικά στα φάρμακα υψηλής τιμής, προκειμένου ο μέσος όρος να προσεγγίσει σε αυτόν που ζητά η τρόικα.

Επίσης, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει διάταξη για την κατάργησή της, αλλά και να διαμορφωθεί ο κώδικας δεοντολογίας για τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές.

Ακόμη πιο δύσκολα μοιάζουν τα προαπαιτούμενα του ιουλίου, ακόμη κι αν δεν προϋπόθετουν όλα τους την εμπλοκή της βουλής. Συγκεκριμένα απαιτείται η υιοθέτηση του κανονιστικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις ταμείων, η «μικρή ΔΕΗ», ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και ένα καινούργιο δασικό νομοσχέδιο, όπως επίσης και η τελική λίστα των φόρων υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν από 1/1/2015.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο χρόνο και να στείλει μηνύματα συνέπειας προς τους εταίρους της χώρας ενόψει και της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου που, ουσιαστικά, θα εγκαινιάσει το διάλογο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σειρά δικαστικών αποφάσεων έρχονται να κλονίσουν το κυβερνητικό οικοδόμημα. Δικαστικοί και ένστολοι έχουν «δικαιωθεί» από τα δικαστήρια και διεκδικούν αναδρομικά που προσεγγίζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ από το 2012 ενώ η επαναφορά των αποδοχών τους στα προ μνημονίου επίπεδα συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση περίπου 350 εκατομμυρίων. Άγνωστο παραμένει το δημοσιονομικό κόστος για υα επιδόματα πανεπιστημιακών και πολιτικών υπαλλήλων. Πέραν της δημοσιονομικής τρύπας που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις, η ίδια η αμφισβήτηση του μνημονιακού πυρήνα της πολιτικής συνιστά, επίσης, κίνδυνο για την κυβέρνηση. Οι «ανασφάλειες» ως προς το πρόγραμμα απολύσεων παραμένουν, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εφαρμοστεί προσωρινά η απόφαση για επαναπρόσληψη των καθαριστριώνν του Υπ. Οικ. ενώ, αντιστοίχως, ο χαρακτηρισμός ως αντισυνταγματικής της απαγόρευσης μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία δημιουργεί νέες συνθήκες, σε μία περίοδο που η αγορά εργασίας εμφανίζονταν πλήρως αποδιαρθρωμένη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο δημοσιονομικό και θεσμικό κομμάτι έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, ακόμη κι αν υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων, η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι ευθύγραμμη ενώ, ακόμη κι όταν θεωρηθεί ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, νέα μπορούν να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή...

Keywords
Τυχαία Θέματα