«Εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα λόγω… νέου δανείου

07:36 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να κλείσουν μια μίνιμουμ συμφωνία στο σύνολο των «καυτών» ζητημάτων που είναι στο «τραπέζι», ώστε Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ να έρθουν στην Αθήνα για τα … τυπικά.

Και φυσικά στο Μαξίμου επιθυμούν να επέλθει συμφωνία πριν από το Eurogroup του Μάρτη και κρατώντας ως διαπραγματευτικό χαρτί

το πρωτογενές πλεόνασμα ετοιμάζονται να κλείσουν τη συζήτηση με την τρόικα χωρίς να απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2014 – 2015.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας ετοιμάζεται να βγάλει από την φαρέτρα του και άλλα βέλη, επιχειρήματα που αφορούν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να πείσει τους δανειστές πως αρκούν οι όποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα».

Η τρόικα όμως δείχνει να «τραβάει το σχοινί» και να σπρώχνει σε αποφάσεις με το «πιστόλι στον κρόταφο»: Ρόλο φαίνεται πως παίζει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρασκηνιακά θέλει να «κλείσει» την εκκρεμότητα ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας όμως συνολικά την συμμετοχή της σε μελλοντικές διασώσεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα για «κούρεμα» του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν καθόλου τυχαία τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και οι δηλώσεις Σόιμπλε, πως «εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια η Ευρώπη θα την έχει». Το Βερολίνο προσπαθεί να «προλάβει» καταστάσεις και μάλιστα σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ξεκινά από 10 δισ. και ενδέχεται να φθάσει τα 20 δισ. ευρώ και η διαρροή στο γερμανικό περιοδικό Spiegel μόνο τυχαία χρονικά δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Άλλωστε, μόλις πρόσφατα η ίδια η τρόικα είχε αναθεωρήσει τις ανάγκες της Αθήνας στα σχεδόν 14 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης που ήταν 10 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του διαμηνύει πως «είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα»: Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν θα πει όχι σε νέα χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το νέο δάνειο δεν θα συνοδεύεται από νέους σκληρούς όρους (περικοπές μισθών- συντάξεων, αυξήσεις φόρων), που οδηγούν συνειρμικά στην έννοια του Μνημονίου.

Έτσι, το Βερολίνο φαίνεται πως ελέω των πιέσεων του ΔΝΤ, επιχειρεί να κάνει ξεκάθαρη την θέση του για το χρηματοδοτικό κενό, αλλά παράλληλα θέλει να «κόψει» κάθε διάθεση για συζήτηση κουρέματος των διακρατικών δανείων: Για αυτό και άμεσα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει «κομμάτι» του δημοσιεύματος του Der Spiegel που είχε να κάνει με την πιθανότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Η εσωτερική αυτή διαμάχη μοιάζει να δυσχεραίνει και τις διαπραγματεύσεις, εξωθώντας την Αθήνα στο να πάρει αποφάσεις με το «πιστόλι στον κρόταφο», καθώς αν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές (Ευρώπη και Ουάσιγκτον) δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις μετατεθούν για αργότερα με ορίζοντα… τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν τις Ευρωεκλογές: Τότε όμως η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη και με την εξόφληση ομολόγων ύψους 9,2 δισ. ευρώ που λήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα