«Έφυγε» ο Γέρος του Μοριά
Ήταν γόνος γνωστής οικογένειας, το επώνυμο της οποίας ήταν Τσεργίνης. Σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση που διηγείται ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αργότερα ο παππούς του, Γιάννης Μπότσικας (Τσεργίνης), υιοθέτησε το «Κολοκοτρώνης» ως οικογενειακό επώνυμο, σαν μετάφραση του αρβανίτικου παρωνυμίου «Μπιθεκούρας» που του δόθηκε από κάποιον Αρβανίτη.
Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας. Καταγόταν από το Λιμποβίσι της Καρύταινας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλωνίσταινα
Ο πατέρας του, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, πήρε μέρος στην ένοπλη εξέγερση που υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας το 1770 και σκοτώθηκε μαζί με δύο αδελφούς και τον φημισμένο Παναγιώταρο στον πύργο της Καστάνιτσας από τους Τούρκους.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προσχώρησε στα σώματα των κλεφτών της Πελοποννήσου και στα 15 του έγινε καπετάνιος. Έχοντας αποκτήσει πείρα και στη θάλασσα ως κουρσάρος, το 1805 πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο.
Καταζητούμενος
Τον Ιανουάριο του 1806 και ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο βγήκε διάταγμα δίωξής του. Ακολούθησε πολύμηνη περιπετειώδης και δραματική καταδίωξή του από τους Τούρκους σε πολλά χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου. Κατάφερε – μαχόμενος – να διαφύγει τελικά με πλοιάριο, από περιοχή στα δυτικά του Λακωνικού κόλπου και περνώντας στα ρωσοκρατούμενα Κύθηρα. Από το 1810 υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο και τιμήθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη για τη δράση του εναντίον των Γάλλων.
Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.
Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, με την ευφυΐα, την τόλμη και το στρατηγικό του νου.
Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά δεν απέφυγε τη ρήξη.
Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο.
Από τη φυλακή στη μάχη
Ο Σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια της Αιγύπτου για να σταματήσει την Επανάσταση, οπότε ο γιος του Μεχμέτ Αλή και διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου Ιμπραήμ αποβιβάστηκε το 1825 στην Πελοπόννησο. Η Σφακτηρία και το Ναυαρίνο έπεσαν στα χέρια των Αιγυπτίων και τότε ο Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Χωρίς πολυάριθμο στρατό ξεκίνησε και πάλι τον κλεφτοπόλεμο, που διήρκεσε ως το 1828, όταν στην Ελλάδα έφτασε το στράτευμα του στρατηγού Μεζόν με εντολή του Καρόλου Ι´ της Γαλλίας για να διασώσει την Ελλάδα από τα αιγυπτιακά στρατεύματα (η Γαλλική Εκστρατεία του Μωριά).
Αξίζει να τονιστεί η στρατηγική φυσιογνωμία του Κολοκοτρώνη, καθώς διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.
Ως το τέλος της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής.
Καταδίκη σε θάνατο
Υπήρξε οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την Αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο.
Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.
Παιδιά του ήταν ο Γενναίος (Ιωάννης), που έγινε στρατιωτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος, ο Πάνος, που δολοφονήθηκε το 1824, ο μετέπειτα συνονόματος Πάνος και η Ελένη, σύζυγος του Νικήτα Δικαίου.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 από εγκεφαλικό επεισόδιο, επιστρέφοντας από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αισθητός ο σεισμός σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο - Στο πόδι η Δυτική Ελλάδα
- «Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Κυρίτσης
- Νέο χαράτσι στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα;
- Αυτή λοιπόν είναι η γοητευτική σύντροφος του Τζίμη Πανούση!
- "Το σώμα μου κυριολεκτικά έσπασε. Έβαλα βίδες στο πόδι μου"
- 111,5 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν το SuperBowl!
- ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
- Κι όμως, ο Justin Bieber μοιράζεται τα... πάντα με τους φίλους του!
- Σωκράτης Λέφας: Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Ροντούλης, μετά Σαμαρά, για Δήμαρχος Τυρνάβου
- Ο «προφήτης» ήταν… βιαστής!
- MOm-Προστασία της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus
- «Έφυγε» ο Γέρος του Μοριά
- Στη Γαλλία τον Ιούνιο η βασίλισσα Ελισάβετ
- Συνελήφθη 37χρονος με 60 κιλά χασίς
- Συμφωνία για τα πυρηνικά «βλέπει» η Τεχεράνη
- Βομβιστική επίθεση στο Λίβανο
- Τελευταία Νέα Matrix24
- «Έφυγε» ο Γέρος του Μοριά
- Ροντούλης, μετά Σαμαρά, για Δήμαρχος Τυρνάβου
- MOm-Προστασία της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus
- Βομβιστική επίθεση στο Λίβανο
- Στη Γαλλία τον Ιούνιο η βασίλισσα Ελισάβετ
- Συνελήφθη 37χρονος με 60 κιλά χασίς
- Ο «προφήτης» ήταν… βιαστής!
- Συμφωνία για τα πυρηνικά «βλέπει» η Τεχεράνη
- Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίθεση του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ
- Στον Καρλομάγνο ανήκουν τα οστά που είχαν βρεθεί στον καθεδρικό ναό του Άαχεν (φωτό)
- «Ναι» υπό προϋποθέσεις
- Ο καιρός στην Κεφαλονιά
- Αντισεισμική πρόληψη: Τι είναι αυτό;
- Φραστική η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα
- Πενήντα σακούλες με ναρκωτικά δίπλα στο Χόφμαν
- Ενισχύονται τα μπλόκα
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία
- Η σειρά του Άκη