Εκταμιεύεται η δόση του 1 δισ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Η εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα: Το πρώτο κρας τεστ για την ελληνική πλευρά πέρασε με την ψήφιση των προαπαιτούμενων, όμως αυτός ο Αύγουστος δεν θα έχει «αύρα» θερινής ραστώνης για την Αθήνα. Τα «μέτωπα» ενόψει των φθινοπωρινών διαβουλεύσεων με την τρόικα παραμένουν πολλά και είναι «ανοιχτά».

Οι εκατοντάδες

δεσμεύσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν, όπως προβλεπόταν, πριν από το καλοκαίρι και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο τετράμηνο συνθέτουν ένα εξαιρετικά απαιτητικό πακέτο δράσεων.
Επιπλέον, ο βαθμός δυσκολίας του επικείμενου μπρα-ντε-φερ με τους εκπροσώπους των δανειστών μας έγινε ακόμα μεγαλύτερος μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι στρεβλώσεις και τα λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανησυχία και τον προβληματισμό τους στον Γκίκα Χαρδούβελη μέσω τηλεδιασκέψεων για το αλαλούμ που προέκυψε με τον νέο φόρο ακινήτων.
Παράλληλα, έδειξαν ότι δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης σε κανένα πεδίο, ζητώντας διευκρινίσεις τόσο και για άλλα φορολογικά ζητήματα όσο και για εργασιακά-ασφαλιστικά θέματα από τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη του ΔΝΤ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Τα κυριότερα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση ενόψει της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία ξεκινά στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, συνοψίζονται στα εξής:
1. Προϋπολογισμός 2015 και νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα «αγκάθια»: (α) την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τριμερή, και της αντίστοιχης «τρύπας» του 2016, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, (β) την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την «αποκατάσταση» των αποδοχών των ενστόλων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτει «τρύπα» έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, (γ) την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι μειωμένη κατά 50% το 2015 και να εξαλειφθεί πλήρως από το 2016, (δ) την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που, κατά το ΔΝΤ, εντοπίζεται στο Β΄ εξάμηνο του 2015 και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους και με την έκβαση των stress tests των τραπεζών.
2. ΕΝΦΙΑ: Οι αστοχίες και τα σφάλματα στον υπολογισμό του νέου φόρου δεν προκάλεσαν μόνο αναστάτωση σε εκατομμύρια φορολογουμένους, αλλά δημιούργησαν έναν πρόσθετο ισχυρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία αφενός πρέπει να διορθώσει τα λάθη και να αποκαταστήσει τις αδικίες χωρίς να υπάρξουν αποκλίσεις από τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ και αφετέρου βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την κριτική της τρόικας. Η τριμερής είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις για τον καινούργιο φόρο και είχε εκ προοιμίου ζητήσει επανεξέταση των εξαιρέσεων από αυτόν το φθινόπωρο. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει με δυσμενέστερους για την ελληνική πλευρά όρους ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η τρόικα αναμένεται να εμφανιστεί πιο δύσπιστη για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.
3. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Θα πρέπει να διαμορφωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, και θα λαμβάνει υπόψη την απόδοση του προσωπικού. Προβλέπεται ακόμα διεξοδική εξέταση όλων των μη μισθολογικών παροχών, όπως έξοδα ταξιδίου, αποζημιώσεις κ.λπ., ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα βέλτιστα πρότυπα των κρατών-μελών της Ε.Ε.
4. Παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: Θα στηριχθούν σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση εναπομεινάντων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ψηφιστεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
5. Εκ νέου αξιολόγηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο.
6. Αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων: Από το 2015 προβλέπεται η κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και η ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
7. Διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
8. Αξιολόγηση της απόδοσης των παρεμβάσεων που έγιναν πρόσφατα σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, κλειστά επαγγέλματα.
9. Μεταρρύθμιση του συστήματος του ΦΠΑ, με στόχο τον «εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης. Η υποχρέωση αυτή κρύβει μεγάλες ανατροπές στο σημερινό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κ.λπ.
10.Θέσπιση νόμου που θα διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα