Ελπίζουν σε «άνωθεν» παρέμβαση από τις Βρυξέλλες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλαους Μαζούχ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για να κλείσει με κάθε λεπτομέρεια το θέμα της κινητικότητας- διαθεσιμότητας: Για αυτό, άλλωστε, και κλήθηκε εκτάκτως στο Μαξίμου ο Αντώνης Μανιτάκης. Οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονταν σε συνεχή ανταλλαγή e-mail με τους ελεγκτές, οι οποίοι ζητούσαν τη μια διευκρίνιση

μετά την άλλη ως προς τα χρονοδιαγράμματα για τα περίφημα οργανογράμματα, που θα οδηγήσουν σε κατάργηση θέσεων εργασίας και ουσιαστικά θα θέσουν σταδιακά εκτός δημοσίου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015. Η μείωση των θέσεων, η ορθολογική κατανομή και η ανανέωση του προσωπικού κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι οι κύριες δεξαμενές περιορισμού του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων. Η Τρόικα θεωρεί ως τα νέα οργανογράμματα καθυστέρησαν να υποβληθούν και διαπιστώνει «κενά» στο σχεδιασμό τους, που ίσως αποδειχτούν «παγίδα» για την όλα διαπραγμάτευση.

Πέρα από το ζήτημα του δημοσίου τα «αγκάθια» που φέρνουν πίσω τις διαπραγματεύσεις εστιάζονται:

-στη ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: η κυβέρνηση ζητά οριζόντια και σχεδόν «ταυτόσημη» ρύθμιση για όλα, η τρόικα πιέζει για διαφορετικές ρυθμίσεις «α λα καρτ», όχι μόνο μεταξύ εφορίας και Ταμείων, αλλά ανάλογα και με το είδος του φόρου που οφείλεται. Ζητά ο φόρος εισοδήματος να εισπράττεται σύντομα με λίγες δόσεις μέσα ή κοντά στη χρονιά που βεβαιώνεται ο φόρος και όχι πχ όπως φέτος που κάποιοι ξεπληρώνουν τώρα τους φόρους του 2010. Αντιθέτως συζητά περισσότερες δόσεις για άλλου τύπου φόρους (πχ περιουσίας, έκτακτες εισφορές, κλπ)

-στη ρύθμιση χρεών στις τράπεζες: η τρόικα αποδέχεται κατ’ αρχάς τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά δυσκολεύει άλλους όρους αποπληρωμής των χρεών (ελάχιστη δόση, επιτόκιο, επαναξιολόγηση της πορείας ρύθμισης κλπ).

-στην επιβολή για ένα ακόμα χρόνο του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

-Στο σχέδιο μείωσης ΦΠΑ για την εστίαση που σχεδόν «κάηκε» πριν καλά- καλά τεθεί στο τραπέζι: «Δεν τους αρέσει η ιδέα, δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί μια χώρα που χρειάζεται έσοδα να καταργεί ή να μειώνει τους φόρους» ανέφερε σχετικά μέλος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου καθώς, λόγω τη γενικής δυσπραγίας στα θέματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, οι ελληνικές προτάσεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους δανειστές, που τορπιλίζουν κάθε απόπειρα «επαναδιαπραγμάτευσης» φόρων που ήδη ισχύουν.

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικα θα έχουν σήμερα νέο κύκλο επαφών με την ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθεί –όπου αυτό είναι εφικτό- μια κοινή φόρμουλα πριν την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Όπως και να έχει μία «άνωθεν παρέμβαση» από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρείται πως θα εξασφάλιζε απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Αν και η δόση δεν κινδυνεύει -αφού τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα δεν αφορούν μνημονιακές απαιτήσεις- κινδυνεύει η «επαναδιαπραγμάτευση» για τα αιτήματα που προβάλει η ελληνική πλευρά, δηλαδή ρυθμίσεις πληρωμής χρεών με δόσεις και μείωση παράλογων και αναποτελεσματικών φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα