Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση - Τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες

08:54 5/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το πλαφόν είναι απαραίτητο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, που εμφανίζεται κατά 20 εκατ. αυξημένη μέσα σε ένα μήνα.

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην πρόθεση του υπουργού Υγείας, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ διέταξε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Στην τροπολογία θα συνδέονται η συνταγογράφηση

φαρμάκων με την πάθηση του ασθενούς και θα θεσπίζονται κλειστοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο δραστικής ουσίας ή θεραπευτικής κατηγορίας.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία δύναται «οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων (πρωτότυπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια τροπολογία δύναται «η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease».

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι τον περασμένο μήνα – την περίοδο δηλαδή που το πλαφόν ανεστάλη μετά από απόφαση του ΣτΕ - γιατρούς έγραψαν ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές.

Σημειώνεται δε, ότι υπέρβαση καταγράφτηκε και τον Μάρτιο – όταν ίσχυε το πλαφόν -, με τους ειδικούς ωστόσο να τονίζουν ότι δεν ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια, έναντι 20 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Αλλαγές όμως, δρομολογούνται και στην επιβολή μηχανισμού επιστροφών στις φαρμακευτικές εταιρίες στην περίπτωση υπέρβασης (claw back), προβλέποντας ένα ακριβές τρόπο προϋπολογισμού και επιμερισμού της υπέρβασης σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας έχει την δυνατότητα να θέτει στόχους φαρμακευτικής δαπάνης ανά έτος σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας ή θεραπευτικής κατηγορίας.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, «προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού τυχόν υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, εν γένει με το ποσό τυχόν υστέρησης της φαρμακευτικής δαπάνης των δημοσίων νοσοκομείων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό τους».

Νέα αντιπαράθεση με τους γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη να επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ διέταξε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Ο ΙΣΑ καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τα μέλη του και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον αυτού του μέτρου που στερεί από το γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα.

«Είμαστε υπέρ του ελέγχου και της εξοικονόμησης των δαπανών με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών. Ζητούμε να εφαρμοστούν άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα που πλήττουν τη Δημόσια υγεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα