Επί ποδός 1000 ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών

08:09 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Περισσότεροι από 600 ελεγκτές του ΣΔΟΕ και 400 περίπου των εφοριών βρίσκονται επί ποδός πραγματοποιώντας ελέγχους ανά την επικράτεια.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την τρέχουσα τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η επιτυχία του σχεδίου θα κρίνει εν πολλοίς εάν θα διατηρηθεί και το νέο έτος ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να δοθεί μία απάντηση

στην τρόικα η οποία σε όλες τις εκθέσεις της, από το 2010 μέχρι σήμερα συνεχίζει να «διαμαρτύρεται» για πολιτικές παρεμβάσεις, ανυπαρξία σχεδίου και αποτελεσμάτων. Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα κρατήσει η δυναμική αυτή στο σκέλος των ελέγχων;

Πάντως τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Ήδη σφραγίστηκαν τρία μαγαζιά που δεν εξέδιδαν αποδείξεις και έχουν υπογραφεί εντολές για 30 «λουκέτα» μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς έχουν εντοπιστεί ισάριθμες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για ελέγχους και από συνεργεία εφοριακών μετά το πέρας της βάρδιας τους στις ΔΟΥ.

Ενδεικτικό της ζέσης στο μέτωπο της φοροδιαφυγής είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο ξεκαθάρισε πως οι ελεγκτικές αρχές θα είναι “σκληρές” με τους παραβάτες.

“Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και είμαστε πολύ σκληροί με όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Κλείσαμε ένα μεγάλο κέντρο εστιατόριο στη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ εστιάζει στη:
-Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες ,μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες εστιατόρια κ.α.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν κι άλλες συναλλαγές (“ανακύκλωση”).
-Υποτιμολόγηση των εσόδων με την μέθοδο των “διπλών συμβολαίων” που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
-Λήψη εικονικών στοιχείων – πλαστών φορολογικών στοιχείων.
-Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ θαλάσσιο σκι, ομπρέλες , υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λ.π) οι οποίες ενώ εμφανίζονται ότι συμπεριλαμβάνονται στο “πακέτο” στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα για αυτές το οποίο αποκρύπτεται

Keywords
Τυχαία Θέματα