«Επιχείρηση-συμβιβασμός» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων εσωκομματικών διεργασιών (αφού συνεδρίασαν όλες οι τάσεις του ΣΥΝ, αλλά και αρκετές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ), από σήμερα… αρχίζουν τα όργανα στην Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο συνεδριάζουν το άτυπο 9μελές συντονιστικό όργανο, αλλά και η Συντονιστική Γραμματεία του σχήματος, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος σε όλα τα «αγκάθια», ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Προσπάθεια συμβιβασμού

Επί της ουσίας, αυτή την εβδομάδα επιχειρείται να «κλειδώσουν» τα δύο

κορυφαία κείμενα, δηλαδή το Καταστατικό του νέου κόμματος, αλλά και οι Θέσεις του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ. Στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται επιβεβλημένη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών, ώστε η Κεντρική Επιτροπή στις 18 και 19 του μηνός να εγκρίνει τα δύο βασικά κείμενα του κόμματος.
Αναφορικά με τις Θέσεις, για τη σύνταξη των οποίων είναι υπεύθυνος ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς, γίνεται προσπάθεια να «εμπλουτιστούν» οι βασικές πολιτικές της Ιδρυτικής Διακήρυξης με τα όσα έγιναν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και, κυρίως, στην Κύπρο, τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι για τη σύνταξη του κειμένου, θα επιχειρήσουν να υπερβούν το κλασικό δίπολο «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο» και να έχουν αναφορές με προοπτική: να περιγράφουν, μ’ άλλα λόγια, τι πρέπει να κάνει –αλλά και τι πρέπει να προσέξει- μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση και… όχι από την Ευρωζώνη.

Συμβιβασμός για το ευρώ

Παράλληλα, στις Θέσεις αναμένεται να επιλεγούν πολύ «στρογγυλές» διατυπώσεις σχετικά με την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το ευρώ. Στόχος να «καλύπτονται» από τις διατυπώσεις όλες οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αυτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη) που ζητεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με συντεταγμένο τρόπο.

Ανοιχτά θέματα

Πάντως, ανοιχτά θέματα ακόμη υπάρχουν. Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, απορρίφθηκε η ιδέα να αναγνωριστεί ιδιότητα «φίλων του ΣΥΡΙΖΑ» και η οργανωτική δομή του κόμματος θα συνεχίσει να αποτελείται από εγγεγραμμένα μέλη. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει το αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΣΥΝ και να αυτοδιαλυθούν, αλλά και το αν θα επιτρέπονται –και στο νέο κόμμα- οι διπλές εντάξεις και η λειτουργία των τάσεων και των συνιστωσών ως «αυτόνομων» και «κάθετων» δομών. Επίσης, υπό συζήτηση βρίσκεται (χωρίς πολλές ελπίδες, πάντως) και η ιδέα για διεξαγωγή διπλού συνεδρίου, δηλαδή ένα τον Ιούλιο για το Καταστατικό και τη Διακήρυξη και ένα πριν τα Χριστούγεννα για το εκλογικό πρόγραμμα και τα κομματικά όργανα.

Keywords
Τυχαία Θέματα