Επιφυλάξεις Μεϊμαράκη για την αναστολή προνομίων υπόδικων βουλευτών

Ο ίδιος επισήμανε ότι μόνο με αλλαγή του κανονισμού μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του κατά πόσον η διάταξη αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο και για λειτουργικά προβλήματα, που παρουσιάζονται μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που μπορεί να φθάσει και στα δυόμιση χρόνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης,

είναι μια εισήγηση της κυβέρνησης, ωστόσο το θέμα είναι ανοικτό, καθώς εκκρεμεί η συζήτησή του στη Βουλή, η οποία είναι και αυτή που θα αποφασίσει. Πρόσθεσε δε, ότι πέραν των άλλων, παρουσιάζονται και λειτουργικά προβλήματα καθώς, μέχρι να τελεσιδικήσει, μπορεί να περάσουν χρόνια.

«Να δούμε κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και κατά πόσο μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί ή είναι κατάχρηση. Είναι μια εισήγηση, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί στην άσκηση ποινικής δίωξης να το εφαρμόσεις. Είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, είναι too much. Σας λέω, όμως, ότι δεν βγάζουμε κόντρα Μεϊμαράκη- Αθανασίου. Απλώς θεωρώ ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν άλλη άποψη. Θα συζητηθεί και θα δούμε. Καταρχήν παρουσιάζει και λειτουργικά προβλήματα, διότι από την ώρα που αυτό γίνεται μέχρι την ώρα της τελικής απόφασης μπορεί να μεσολαβήσουν και 2-2,5 χρόνια. Ωραία, και μετά ο βουλευτής αθωώνεται. Πού θα βρει λεφτά ο προϋπολογισμός της Βουλής να πάει να του τα δώσει αναδρομικά;».

«Νομίζω ότι έχει κάποιες ατέλειες, που θα συζητηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια άποψη που μπορεί να έχει και τα επιχειρήματά της» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ κατέληξε: «Πρέπει να γίνει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής στην Ολομέλεια, για να εφαρμοστεί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό είναι "interna corporis". Θέματα που μόνοι μας τα ρυθμίζουμε. Είναι πάντως ένα θέμα που παρουσιάζεται πρώτη φορά, πάντα όμως λέμε ότι δεν μπορεί να νομοθετείς με βάση το τι παρουσιάζεται, πρέπει λοιπόν αυτά όλα να τα προσέχουμε».

Μερική αναδίπλωση του υπ. Δικαιοσύνης

Σε μερική αναδίπλωση για το θέμα προχώρησε με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως ανέφερε διευκρινιστικά: «Η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα