Επόμενο μέτρο η απαγόρευση(;) των απεργιών

Όλα ή τίποτε από τον Πρωθυπουργό που επέλεξε χθες τη ρήξη με τους απεργούς των ΜΜΜ. Σε ισχύ από τις 5 το πρωί η επιστράτευση.

«Δεν υπάρχει plan B, η απεργία πρέπει να λήξει». Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αποτύπωνε, επί της ουσίας, το ρίσκο που ανέλαβε χθες ο ίδιος ο Αντ.

Σαμαράς και η κυβέρνησή του έναντι των απεργών σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Θεωρώντας ότι μπορεί να επενδύσει στον… κοινωνικό αυτοματισμό αλλά και στην ομολογουμένως μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται εκατομμύρια πολιτών τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τη μετωπική ρήξη με τους απεργούς, επιχειρώντας παράλληλα να στείλει και σαφές μήνυμα πως τα μνημόνια και όσα αυτά περιλαμβάνουν θα εφαρμοσθούν χωρίς παρεκκλίσεις.

Εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τη μάχη, και δη σύντομα, προφανώς ο κ. Σαμαράς θα πιστωθεί το αποτέλεσμα. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται σε περίπτωση που η απεμπλοκή δεν έχει την ταχύτητα που προσδοκά η κυβέρνηση ή αν αντιθέτως αντί μίας μάχης βρεθεί αντιμέτωπη με έναν γενικευμένο πόλεμο. Διότι, επί της ουσίας δύο είναι οι κίνδυνοι.

Ο πρώτος να μην μπορέσει να εφαρμοσθεί η διαδικασία της επίταξης, κάτι που απαιτεί τη συνδρομή αρχικώς της ελληνικής αστυνομίας και, σε περίπτωση άρνησης των απεργών, της αστυνομίας (ξανά) και της δικαιοσύνης στην οποία θα παραπεμφθούν οι «αρνητές στράτευσης» με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο… κυβερνητικός τσαμπουκάς να πυροδοτήσει αντιδράσεις σε σειρά κλάδων, όχι μόνον στα ΜΜΜ. Ήδη η ΠΝΟ προετοιμάζεται για… απεργιακή ναυμαχία την επόμενη εβδομάδα ενώ σε αναταραχή βρίσκεται και ο χώρος της υγείας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα βγουν νικητές από την αντιπαράθεση με τους απεργούς των αστικών συγκοινωνιών, στέλνοντας σαφές μήνυμα ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις και σε όποιους άλλους κλάδους θα ήθελαν να κινητοποιηθούν απεργιακά.

Παρεμβάσεις σε νομοθετικό καθεστώς απεργιών

«Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν!» επεσήμανε στο κλείσιμο της χθεσινής του δήλωσης ο Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με συνεργάτες του αυτή η φράση δεν αφορά μόνον στην πάγια υποχωρητική στάση των κυβερνήσεων έναντι των οργανωμένων συντεχνιών. Πίσω της κρύβεται, λένε οι ίδιες πηγές, και η βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει τόσο στο καθεστώς πραγματοποίησης των απεργιών στις ΔΕΚΟ (χρήση ρεπό ή αδειών ασθενείας ώστε να μην χάνουν οι απεργοί μεροκάματα) όσο και συνολικά στο καθεστώς που διέπει την εργατική νομοθεσία, με στόχο να αποτρέπεται το γαϊτανάκι των αλληλοκαλυπτόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από σωματεία και ομοσπονδίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα