ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ 20% ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

08:50 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Και τώρα …PSI στα «φέσια» που έχει βάλει το δημόσιο σε προμηθευτές του, κατασκευαστές και άλλους  ιδιώτες με τους οποίους συναλλάσσεται: Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να προτείνει την εξόφληση των υποχρεώσεών του σε μετρητά με τον όρο όμως να τις «κουρέψει».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται σχέδιο για περικοπή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά 20%, εφόσον εξοφληθούν με μετρητά από τα λεφτά των δόσεων που θα λάβει για το σκοπό αυτό από την Τρόικα η χώρα, ενώ για όσους αρνηθούν

τη συμφωνία, υπάρχει η πρόθεση να αποζημιωθούν με κρατικά ομόλογα που θα μπορούν να πληρωθούν στο ακέραιο …μετά από δεκαετίες!

Η Τρόικα είχε δώσει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλος Ιουνίου να εκπονήσει και να παρουσιάσει στον επόμενο έλεγχο, ένα σχέδιο τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τα λεφτά  που θα πάρει από τις δόσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε σαν στόχο να δοθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ: Ο αρχικός προγραμματισμός προ τριμήνου αφορούσε συσσωρευμένα χρέη ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Ως τον Απρίλιο τα χρέη αυτά αυξήθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ. Αργά χθες  το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα χρέη αυτά εκτοξεύθηκαν μέσα σε ένα μόλις μήνα στα 6,8 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς και τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που καθυστερεί να πληρώσει το δημόσιο προς τους Έλληνες εξαγωγείς και αγγίζουν πλέον τα 3 δισ ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που έχουν λαμβάνειν από το κράτος οι επιχειρήσεις πλησιάζει και τα 10 δισ. ευρώ!

«Κανείς πια δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει και εάν κάποτε εξοφλεί τοις μετρητοίς, του γίνεται μεγάλο σκόντο» λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που χαρακτηρίζουν εύλογη μια έκπτωση της τάξεως του 20%, όπως αυτή που αναγκάστηκαν  να δεχτούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει τα περισσότερα σε:

·        κατασκευαστικές εταιρείες, ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλές των ΟΤΑ και των περιφερειών καθώς και των ΔΕΚΟ.

·        άλλα 4 δισ. και πλέον αφορούν σε οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, χρέη των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Όσοι δεν δεχτούν πάντως «κούρεμα» ενδέχεται να αποζημιωθούν με νέα κρατικά ομόλογα, των οποίων η πληρωμή θα γίνεται από το 2020 και μετά, για να μην εκτροχιαστεί χειρότερα το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα