Έρχεται νομισματικός πόλεμος
Με την ισοτιμία στα 1,34 δολάρια, είναι αλήθεια ότι το ευρώ βρίσκεται στη μέση του δρόμου που είχε διανύσει. Τον Ιούλιο του 2008 είχε φτάσει τα 1,6 δολάρια, ενώ την άνοιξη του 2011 είχε πλησιάσει τα 1,5 δολάρια. Από το καλοκαίρι του 2012, όμως, παρατηρείται μια σταθερή άνοδος: 10% σε σχέση με το δολάριο, 25% σε σχέση με το γεν. Αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος, διερωτάται ο Ντομινίκ Αλμπερτίνι στη Λιμπερασιόν, είναι άραγε βιώσιμη; Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος
Στον πόλεμο των νομισμάτων θα χάσει η Ευρώπη
Το ζήτημα είναι επείγον, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η νέα ιαπωνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποτιμήσει το γεν, ωθώντας προς την κατεύθυνση αυτή τη -θεωρητικά ανεξάρτητη- κεντρική τράπεζα. Τίποτα δεν αποκλείει να δούμε έναν «πόλεμο των νομισμάτων», μια σειρά δηλαδή υποτιμήσεων από τις μεγάλες δυνάμεις, όπου η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να χάσει. Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Νταβός ότι δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για τη στάση της Ιαπωνίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε παρενέβη για πρώτη φορά στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη νομισματικού πολέμου, αντιπαρερχόμενος τις αιτιάσεις ότι το Τόκιο επιχειρεί εκ προθέσεως να εξασθενήσει την αξία του γεν με νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ιαπωνίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Άμπε όταν ερωτήθηκε στο κοινοβούλιο από τον αρχηγό αντιπολιτευόμενου κόμματος σχετικά με την κριτική ξένων πολιτικών, σύμφωνα με τους οποίους τα μέτρα αποτελούν προσπάθεια άμεσης εξασθένησης του γεν.
Η ΕΚΤ και η έκθεση Γκαλουά
Η ανατίμηση του ευρώ προκλήθηκε από τις διακηρύξεις προθέσεων της ΕΚΤ και, κυρίως, από τη «χωρίς όρια» παρέμβαση σε χρέη όπου το επιτόκιο κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Ένα ισχυρό ευρώ ενισχύει χωρίς αμφιβολία τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, για παράδειγμα στον τομέα των υδρογονανθράκων. Πλήττει όμως τις εξαγωγές στο εξωτερικό της ευρωζώνης, δηλαδή το ήμισυ περίπου των εξαγωγών των χωρών-μελών.
Το κλασικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που πλήττεται από ένα τέτοιο φαινόμενο είναι η Airbus, που συναρμολογεί τα αεροσκάφη της στην ευρωζώνη αλλά τα πωλεί σε δολάρια, και ο κυριότερος ανταγωνιστής της είναι η αμερικανική Boeing. «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών που είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως η Γαλλία, συνδέεται σε ένα βαθμό με ένα ανεκτό επίπεδο του ευρώ», έγραφε πρόσφατα σε μια έκθεσή του ο Λουι Γκαλουά, πρώην πρόεδρος της EADS. «Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το επίπεδο αυτό είναι 1,15 με 1,2 δολάρια ανά ευρώ. Το Eurogroup πρέπει να εκφράσει στο ζήτημα αυτό με σαφήνεια τις θέσεις του. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα».
Ο λόγος που το ζήτημα αυτό δεν συζητάται ανοιχτά στην Ευρώπη είναι ότι διχάζει. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, μπορούν να αντέξουν το ισχυρό ευρώ, καθώς οι εξαγωγές τους δεν επηρεάζονται πολύ από τις διακυμάνσεις των τιμών. Το αντίθετο συμβαίνει με τη νότια Ευρώπη. «Για να το πούμε απλά, το ισχυρό ευρώ ενισχύει τους ισχυρούς και αποδυναμώνει τους αδύνατους», τονίζεται στην έκθεση Γκαλουά.
Ο ρόλος της ισοτιμίας
Το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθορίζει ως βασική προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών. Άλλες κεντρικές τράπεζες, αντίθετα, δίνουν έμφαση στην απασχόληση ή την ανάπτυξη. Η ΕΚΤ αρνείται έτσι να «τυπώσει νόμισμα», γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του ευρώ στις αγορές, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού. «Η ισοτιμία είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στην ανάλυση της κατάστασης, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στις αρχές του μήνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι ληστές σημαδεύουν τα σπίτια που θα χτυπήσουν -Ο διεθνής κώδικας των διαρρηκτών [εικόνες]
- Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή
- Χριστίνα Βακάκη: Αυτή είναι η κόρη του Mr Jumbo!
- Παντρεύτηκε ο διάσημος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου;
- Ζητείται Χημικός από το ΑΠΘ
- Μυστικός γάμος για Δήμητρα Στογιάννη &Θωμά Κωνσταντίνου!
- Η Πάτρα έχει πλέον το δικό της "μουστάκι"!
- Nέα "μεταγραφή" στη σχολή του Μπιτάκου
- Όταν ο Γιώργος Αυτιάς μούντζωσε την Μάγδα Τσέγκου
- Έτοιμος ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Όταν ο Γιώργος Αυτιάς μούντζωσε την Μάγδα Τσέγκου
- Έρχονται τα κοινόχρηστα ποδήλατα
- Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων
- Απειλές και δημοσιογραφικές επιθέσεις καταγέλλει η Κωνσταντοπούλου
- Έρχεται νομισματικός πόλεμος
- Τί είπαν Χριστόφιας – Πούτιν
- Όταν το έδρανο έγινε πεζοδρόμιο
- Πάγωμα μισθών θέλουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες
- Συνελήφθη 22χρονος δραπέτης των φυλακών Κασσαβέτειας
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Έρχεται νομισματικός πόλεμος
- Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο στην Τουρκία
- «Νέο ξεκίνημα» με το Κατάρ θέλει ο Σαμαράς
- Συνελήφθη 22χρονος δραπέτης των φυλακών Κασσαβέτειας
- Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων
- Παρέμβαση εισαγγελέα για ασθενοφόρα-«σαπάκια»
- Τί είπαν Χριστόφιας – Πούτιν
- Όταν το έδρανο έγινε πεζοδρόμιο
- Πάγωμα μισθών θέλουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες
- Όταν ο Γιώργος Αυτιάς μούντζωσε την Μάγδα Τσέγκου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «συγγνώμη» του ΑΝΤ1 για το «μαύρο»- Τι θα δούμε σήμερα;
- Δύο νεκροί από πτώση ΙΧ στη θάλασσα στη Λέρο
- Τιμπουκτού: Η μεγάλη πλειονότητα των αρχαίων χειρογράφων διασώθηκε άθικτη
- «Ξένιος Ζευς»: Συνεχίζονται οι συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας
- Παπαρήγα σε αγρότες: "Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, σωστά"
- Κυκλοφόρησε smartphone με ανάλυση 1080 pixels
- Ρέσλερ για επενδύσεις στην Αίγυπτο
- Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τα πάντα
- Ο Ελ Μπαραντέι καλεί τον Μόρσι σε επείγουσα συνάντηση
- Μετέφερε 23 κιλά κάνναβης με το… πλοίο της γραμμής