Ερωτευμένοι με το υδρογόνο

12:15 4/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Η τριάδα είναι όμως αποφασισμένη να παρουσιάσει μέχρι το 2017 αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και θέτει ως στόχο «τουλάχιστον εξαψήφιες πωλήσεις» κάθε χρόνο, άρα ξεκινά με βάση τις 100.000!

Η ενεργειακή κυψέλη, η οποία δίνει μέσω υδρογόνου κίνηση σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ, θεωρείται εδώ και χρόνια από τη Daimler –μητρική της Mercedes-Benz- μία ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και στα ηλεκτρικά οχήματα μπαταριών. Η γερμανική εταιρεία

έχει επενδύσει μέχρι σήμερα ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας και πιστεύει ακράδαντα ότι η συμμαχία με τρεις μάρκες από ισάριθμες ηπείρους θα δώσει θεαματικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά οι «τρεις σωματοφύλακες» θα εξελίσσουν το ίδιο προϊόν ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους και επιλέγοντας κάθε φορά το πιο κατάλληλο εξάρτημα από τα κοινά τους ράφια.

Η συμφωνία υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες στην Έκθεση του Ντιτρόιτ και σηματοδοτεί επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών, στον χώρο των προμηθευτών και στην πολιτική, που πρόκειται να εφαρμοστεί από τα μεγάλα κράτη. Η Daimler είχε παρουσιάσει πρόσφατα το μοντέλο B-class σε έκδοση Fuel-Cell (βλέπε φωτό), από το οποίο κατασκεύασε όμως μόνον 200 κομμάτια αντί μερικών χιλιάδων, όπως προβλεπόταν αρχικά. Αιτία ήταν η απουσία υποδομών, αφού στη Γερμανία λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνον 15 πρατήρια υδρογόνου και υπολογίζεται ότι για να ικανοποιηθεί το 60% έως το 80% των εν δυνάμει ενδιαφερομένων πελατών απαιτούνται από 500 έως 1.000 σημεία ανεφοδιασμού στη χώρα.

Η δημιουργία ενός πρατηρίου υδρογόνου κοστίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όμως με τα δεδομένα της νέας συμμαχίας θα διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου. Επίσης οι μαζικές παραγγελίες θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να επενδύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, για παράδειγμα στην αυτοματοποίηση της παραγωγής τους. Και τελικά, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα από διάφορες χώρες για την προώθηση των ενεργειακών κυψελών καυσίμου.

Υποβοηθητικά λειτουργεί και ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020, οπότε προβλέπεται να εκπέμπει ο στόλος των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά μέσο όρο 95 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα οχήματα υδρογόνου εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, άρα βοηθούν τις εταιρείες να πιάσουν ευκολότερα τον προαναφερόμενο στόχο. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, προβλέπεται δεσμευτικά για το μέλλον ένα συγκεκριμένο ποσοστό μοντέλων Fuel Cell στο σύνολο των ταξινομήσεων.

Λίγες ημέρες πριν τη Daimler, τη Ford και τη Nissan είχαν ανακοινώσει η Toyota και η BMW τη συνεργασία τους στο…στίβο της εξέλιξης οχημάτων υδρογόνου. Οι δύο κατασκευαστές σκοπεύουν να εξελίξουν από κοινού έως το 2020 ένα ολοκληρωμένο σύστημα για όχημα Fuel Cell, που θα περιλαμβάνει το ρεζερβουάρ υδρογόνου, τον κινητήρα και τη μπαταρία.

Πάντως η φιλικότητα τέτοιων μοντέλων προς το περιβάλλον εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο παραγωγής του υδρογόνου. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο, οπότε το οικολογικό πλεονέκτημα δεν είναι συνολικά τόσο μεγάλο και υπολογίζεται γύρω στο 20% σε σχέση με έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μόνον με τη χρήση υδρογόνου παραγόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για οχήματα μηδενικών ρύπων. Η Daimler τονίζει ότι η τεχνολογία αποθήκευσης του υδρογόνου στο ρεζερβουάρ υπό πίεση 700 μπαρ είναι πλέον ώριμη για μαζική παραγωγή. Σημειώνει επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν διανύσει τα πρωτότυπα οχήματα υδρογόνου των τριών συμμάχων 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών!

Πηγή www.autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα