Εσωτερικό «αγκάθι» ο ενιαίος φόρος ακινήτων

09:08 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι έλεγχοι των κλιμακίων της τρόικας ξεκίνησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεχίζουν σήμερα τις επισκέψεις τους στο Γενικό Λογιστήριο και άλλα υπουργεία, όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει τα δικά του… προβλήματα: Επί μία εβδομάδα δεν παρουσιάζει στα μέλη της διακομματικής επιτροπής τα πιθανά σενάρια για τον ενιαίο φόρο του 2014.

Η διακομματική συνεδριάζει σήμερα το πρωί αλλά τα μέλη της θα προσέλθουν στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη «αδιάβαστα», χωρίς να έχουν στα χέρια τους για να μελετήσουν τα στοιχεία που ζήτησαν από την περασμένη Τετάρτη.

Στους κόλπους της Επιτροπής και στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός γιατί διαφαίνεται πως ούτε σήμερα θα καταλήξει σε αποφάσεις (το χρονοδιάγραμμα έλεγε πως από την Τρίτη έπρεπε να είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της) επειδή το υπουργείο …δεν έχει έτοιμο για να τους παρουσιάσει το δικό του σχέδιο με τα σχετικά στοιχεία, τα οποία και χρειάζονται για να καταλήξουν σε μια οριστική πρόταση.

Αντιθέτως, με την πίεση της Τρόικας να αυξάνεται, ο χρόνος και τα περιθώρια για διαπραγμάτευση εξαντλούνται και ορισμένα μέλη δείχνουν αποφασισμένα να τραβήξουν «κόκκινες γραμμές» καθώς αισθάνονται πως σύρονται σε αποφάσεις με διαδικασίες τους κατεπείγοντος.

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί, όπου θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των κομμάτων από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα επιμείνουν στην επιβολή του νέου φόρου με αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα, ενώ θα ζητήσουν το κενό που δημιουργείται από τη μη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων να καλυφθεί από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων περιλαμβάνει δύο βασικά σενάρια:

- Την καθιέρωση χαμηλού ατομικού αφορολόγητου ορίου 30.000 – 50.000 ευρώ. Ο υπολογισμός φόρου θα γίνεται με βάση συντελεστές από 0,2% έως και 2% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1,5 ή 2 εκατ. ευρώ.

- Η φορολόγηση να ισχύσει από πρώτο ευρώ της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας αλλά με χαμηλότερους συντελεστές από 0,1% έως και 1% ή 1,5% για ακίνητα αξίας άνω του 1,5 εκατ.

Σε όλες τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου ο ενιαίος φόρος για το 2014 θα υπολογιστεί με βάση το στρέμμα, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα