Ευρωπαϊκό κοστούμι φορά ο Βενιζέλος

09:49 9/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, έχοντας θέσει ήδη από χθες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο σύνολο των Ευρωπαίων Επιτρόπων που βρέθηκαν στην χώρα μας, προγραμματίζει για σήμερα κιόλας σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιχειρώντας να προωθήσει τόσο αυτές, όσο και τις ευρύτερες ελληνικές θέσεις.

Από νωρίς το πρωί, θα βρίσκεται στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ στις εννέα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο τέσσερις ώρες αργότερα, στη μία το μεσημέρι. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Γουόλτερ Στάινμάιερ, ενώ των συναντήσεών του, πλην αυτής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Χθες πάντως, μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχείρησε μία αναδρομή σε παλιότερες ελληνικές προεδρίες της ΕΕ που ταυτίστηκαν, όπως είπε με τη διεύρυνσή της αλλά και την κατεύθυνση θεσμικής της ολοκλήρωσης. «Η άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας είναι ανταπόκριση της Ελλάδας σε μια θεσμική υποχρέωση που έχει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για επιλογή αλλά υποχρέωση, ως απάντηση σε όσους θέτουν «καλοπροαίρετα» όπως είπε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα που ζητάει τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της, να ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Χαρακτήρισε άλλωστε «θεμέλιο της θεσμικής υπόστασης και λειτουργίας της ΕΕ» την αρχή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή της την υποχρέωση προβάλλοντας ακριβώς το πρόσωπο μίας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, θεσμικά ισότιμης, που έχει διαδραματίσει ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη συνείδηση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της αποστολής της και δεν θεωρεί εθνικού χαρακτήρα την προεδρία, εξού και δεν ταυτίζει τις προφανείς εθνικές της προτεραιότητες, που συνδέονται με την υπέρβαση της κρίσης, με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της προεδρίας.
«Ως Προεδρία θα υπηρετήσουμε την ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τις μόνιμες Προεδρίες, οι οποίες τώρα πια παίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, τη μόνιμη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ύπατη Εκπρόσωπο και άρα τη μόνιμη Προεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τη μόνιμη Προεδρία του Eurogroup για τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωζώνη», υποστήριξε, δεσμευόμενος ότι η ελληνική προεδρία θα συνεργαστεί με τη ΓΓ του Συμβουλίου, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου και την συζήτηση για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκείνος την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των νομοθετικών διαδικασιών και έλειων κοινοβουλευτικού ελέγχου τους τέσσερις πρώτους μήνες, αλλά και στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, την απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, την απάντηση που πρέπει να δοθεί στους νέους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν δουλειές και ευκαιρίες ανάπτυξης, καθʼ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Ειδικά για την χώρα μας, επανέλαβε την κρισιμότητα του εξαμήνου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το εξάμηνο της στροφής προς την έξοδο από την κρίση, κάτι όμως που ξεκαθάρισε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση και όχι την Προεδρία του Συμβουλίου.

Επανέλαβε τις προτεραιότητες της προεδρίας, αναφερόμενος στην ανάπτυξη, την ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ενώ αναφέρθηκε στην αρτιότητα της ελληνικής προετοιμασίας παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό της προεδρίας. «Θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, συγκεκριμένοι, να υπηρετήσουμε αυτή μας τη θεσμική υποχρέωση με αποτελεσματικότητα, ώστε να παραδώσουμε στην Ιταλική Προεδρία που μας διαδέχεται, με την οποία βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεννόηση, γιατί η ελληνική και η ιταλική προεδρία μαζί σχηματίζουν ένα μεσογειακό έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα