Εξετάζεται απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων

Ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνοντας, ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου αποτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, λειτουργεί προστατευτικά υπέρ του αναγνωστικού κοινού, προστατεύει σημαντικά το ίδιο το βιβλίο και διασφαλίζει την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εισήχθη στην Ελλάδα

με τον Ν. 2557/1997, κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang), με διττό σκοπό, να εξορθολογήσει την αγορά και να προστατεύσει και να ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου. Όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, από την εφαρμογή του νόμου και βάσει μελετών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι τιμές του βιβλίου συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αναφέρουν ακόμη, ότι στις χώρες όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή, τα βιβλία πωλούνται ακριβότερα και επικαλούνται την περίπτωση της Αγγλίας, όπου μέσα σε μια τετραετία τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μειώθηκαν από 1800 σε 1280.

Η εκτίμηση των βουλευτών είναι, ότι με την απελευθέρωση των τιμών, οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, (όλες μαζί αγγίζουν σε πωλήσεις το 20% της συνολικής αγοράς) θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε βιβλία ταχείας κυκλοφορίας (τα bestsellers), προσβλέποντας σε γρήγορα κέρδη, και έτσι θα πάρουν την πελατεία των μικρών βιβλιοπωλείων που θα κλείσουν.

«Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού μελετούν το θέμα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση», αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα