Φόβος μιας… «εύθραυστης δεδηλωμένης» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τουλάχιστον τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ήταν γνωστό πως στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι ενστάσεις ήταν πολλές και καταγεγραμμένες. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής, σύσσωμη η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Παναγιώτη Λαφαζάνη-Αντώνη Νταβανέλλου καλούσε μετ’ επιτάσεως τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω την απόφασή του για υπερψήφιση της σχετικής διάταξης, με το επιχείρημα πως «νομιμοποιεί

τον τρομονόμο».

Ωστόσο, ως το μεσημέρι της Τρίτης, η ψηφοφορία στη Βουλή δεν ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουδείς είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Κάτι που έκανε το ΠΑΣΟΚ, παρότι είναι πρωτοφανές να ζητεί ονομαστική ψηφοφορία ένα κόμμα της… συμπολίτευσης. Η ψηφοφορία έγινε και πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν συμπεράσματα από την έκβασή της: πρώτον, θεωρούν ότι οι απώλειες που υπέστη η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σοβαρές και «σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ρήγμα», όπως σχολιάζουν θεσμικοί παράγοντες της Κουμουνδούρου. Επίσης, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι περίπου 15 βουλευτές που επηρεάζει, παρά την σκληρή εσωκομματική μάχη που έδωσαν υπέρ της άποψής τους, κράτησαν τη «γραμμή» και υπερψήφισαν τη διάταξη Μιχελάκη. Ωστόσο, από την ψηφοφορία κρατούν και κάτι ακόμη στην Κουμουνδούρου: ότι πέραν των «συνήθων υπόπτων», δηλαδή της αντιπολίτευσης των «λαφαζανικών», ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές φορές στο μέλλον ανταρσίες και διαφοροποιήσεις από… εκεί που δεν το περιμένει.

Συμβιβασμοί και δεδηλωμένοι

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειρούν, εκκινώντας από την προχθεσινή ψηφοφορία, να κάνουν προβολή στο μέλλον, όταν -και αν- ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και ξεκινήσουν οι «δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή. Αν στην πρώτη ψηφοφορία που δείξαμε συναίνεση δεν μπορέσαμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι, τί θα γίνει αν χρειαστούν επώδυνοι συμβιβασμοί για το χρέος, το Μνημόνιο και την Ευρώπη;», διερωτάται κορυφαίος παράγοντας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξοφλώντας πως η τυχόν δεδηλωμένη που θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι «εύθραυστη» και θα αποτελεί «κινούμενη άμμο».

Η συγκεκριμένη υποψία υπάρχει και στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και αποφασίστηκε χθες -παρά την άριστη προσωπική σχέση Τσίπρα-Κωνσταντοπούλου- να δημοσιοποιηθεί η δυσφορία της Κουμουνδούρου για την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να διαφοροποιηθεί, δηλώνοντας «παρούσα». «Δεν ήταν σωστή η στάση της Ζωής», επισήμανε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ενώ κύκλοι του κόμματος δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους και για την απουσία του Μανόλη Γλέζου, χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα