Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ Η ΥΦΕΣΗ

23:10 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Αποκρατικοποιήσεις για την προσέκλυση κεφαλαίων, την υλοποίηση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση και να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα προωθεί ο νέος Υπουργός Οικονομικών.

Από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι το κράτος για χρόνια ήταν σπάταλο και έπασχε από κακή και ανεξέλεγκτη διαχείριση, σημειώνοντας ότι: «Το μνημόνιο

δεν φταίει για την κρίσης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της κρίσης». Απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, εξήγησε ότι είναι σε συστοιχία με την δήλωση του στο Reuters, που είπε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση εάν δεν έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα». Πρόσθεσε δε ότι «Χωρίς τις δανειακές συμβάσεις από το 2009 και έπειτα, η κοινωνία θα είχε καταβαραθρωθεί». Χαρακτήρισε δε μονόδρομο την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης.

Συνόψισε το πρόγραμμά του σε τέσσερεις άξονες, που αφορούν στην (α) περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, (β) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, (γ) αναπτυξιακή ώθηση (δ) εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Ως προς την περαιτέρω Δημοσιονομική Προσαρμογή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου». Προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος θα προκαλέσει με μεγάλη πιθανότητα απόκλιση από τους αρχικούς στόχους. Τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνση του Μνημονίου, που πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. περίπου, πετυχαίνοντας έτσι μια συνολική μείωση των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 30 δισ. περίπου από το 2009. «Στόχος είναι να πετύχουμε, η χώρα να βρεθεί  σε δημοσιονομικούς όρους, στο 1999», τόνισε.

Αναφορικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εξήγησε ότι «πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν αφενός στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της κατάργησης των ποικίλων και πολυπληθών εμποδίων». Παράλληλα, ως κρίσιμους παράγοντες αξιολόγησε την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας και η εξάλειψη της γραφειοκρατικής αντίληψης στη δημόσια διοίκηση.

Στον τρίτο άξονα εξήγησε την συμβολή των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μέσω επενδύσεων. Έδωσε μεγάλη έμφαση την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που είναι περίπου 14 δις.ευρώ μέχρι το 2015, τα οποία θα δοθούν σε υποδομές, εξαγωγές.

Τόνισε δε ότι «η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί» και κατέγραψε οιονεί επενδύσεις σε λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και ενέργεια. Πρόκρινε την ε

Keywords
Τυχαία Θέματα