Γιώργος Παπανδρέου: Μη διστάσετε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις για το κοινό καλό

Εξήγησε άλλωστε ότι «αυτός ήταν ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης και να εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις», αναδεικνύοντας ως κίνητρο για την απόφασή του την ανάγκη οι Έλληνες να συμμετέχουν στις αποφάσεις της κυβέρνησης και να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

«Μην διστάσετε ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής σας. Να αποχωρήσετε, να αποσυρθείτε, να καταψηφιστείτε, αν πρόκειται για το κοινό καλό. Μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά την εξουσία, αλλά μην την ερωτευτείτε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε αποφοίτους του Τμήματος Δημόσιας Πολιτικής.

Αναφερόμενος

τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές της πορείας του, θυμήθηκε πως «λίγες εβδομάδες αφότου εξελέγην Πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρέθηκε στην χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της». Εξήγησε όμως ότι από την αρχή είδε αυτή την κρίση ως ευκαιρία να προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καθιστούσαν το σύστημα διακυβέρνησης περισσότερο αξιόπιστο και διαφανές και την οικονομία μας πιο δίκαιη και βιώσιμη. «Από το φορολογικό σύστημα, τον δημόσιο τομέα, ήμουν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω την κρίση για να αλλάξω την Ελλάδα προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι «το χρέος και τα ελλείμματα ήταν μόνο συμπτώματα βαθύτερων ζητημάτων».

«Είχα ένα όραμα, μάλιστα, ένα όνειρο, αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να ζυγίσω τις επιλογές μου, μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ και σκληρής, επώδυνης διαδικασίας προσαρμογής. Οι επιλογές μου ήταν μεταξύ κακού και χειρότερου», δήλωσε, συμβουλεύοντας τους αποφοίτους να μην αναζητούν τις εύκολες και γρήγορες λύσεις, καθώς, όπως είπε, σπανίως υπάρχουν. «Μην τις υπόσχεστε. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», τόνισε και συνέχισε εξηγώντας ότι ενώ η Ελλάδα είχε σωθεί, ενώ είχε σημειωθεί θεαματική πρόοδος και η Ευρώπη είχε βοηθήσει, η κυρίαρχη αφήγηση στην ΕΕ ήταν ότι η λιτότητα ήταν η λύση που θα τα διόρθωνε όλα γρήγορα. «Περικοπές αντί για μεταρρυθμίσεις ήταν η προτεραιότητα της τρόικας και αυτό είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος και πολιτικές συνέπειες», παρατήρησε.

Μιλώντας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε πως πραγματοποιήθηκε παρά τις δύσκολες συνθήκες και παρά τις συμβουλές πολλών για το αντίθετο. Αναφέρθηκε ακόμα στη διαδικασία απευθείας εκλογής αρχηγού που εισήγαγε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας για τα πρώτα χρόνια του στην πολιτική, έκανε λόγο για συμβουλές που του δόθηκαν προκειμένου να αλλάξει ο ίδιος...

«Να γνωρίζετε τον εαυτό σας. Να προσέχετε με τι συμβιβάζεστε. Αν όμως αισθανθείτε την ανάγκη να αλλάξετε, να αναπτυχθείτε, κάντε το. Αν όμως το στιλ σας, η ιδιοσυγκρασία σας, αυτό που οι άλλοι θεωρούν αδυναμίες και ελαττώματα, είναι κομμάτι των αξιών σας και των επιλογών της ζωής σας, μπορεί να γίνει το πλεονέκτημά σας και να σας βοηθήσει να γίνετε ένας παράγοντας αλλαγής», σημείωσε, καταλήγοντας με τους πρώτους στίχους από την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νά΄ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι..».

Keywords
Τυχαία Θέματα