Η Χρυσή Αυγή και ο στόχος του... διψήφιου

Διαψεύδοντας τα πολιτικά και δημοσιογραφικά σενάρια που κυκλοφορούσαν και ήθελαν να είναι ειλημμένη απόφαση ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τις ευρωεκλογές, ο Άρειος Πάγος έκρινε, χθες, βάσει του Συντάγματος και άναψε τυπικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Οργάνωσης στις ευρωεκλογές.

Οι δικαστές – καθώς στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχει

δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος όπως, πχ, στη Γερμανία – κινήθηκαν βάσει του τεκμηρίου της αθωότητας καθώς δεν υπάρχει ούτε καν εκδίκαση της υπόθεσης και επέτρεψαν τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Αυτή η εξέλιξη αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αφετέρου θέτει σε δοκιμασία την μέχρι σήμερα τακτική της κυβέρνησης και δίνει επιχειρήματα σε όσους θεώρησαν ότι η απόφαση που ελήφθη π.χ. για τη χρηματοδότηση κινείται στα όρια της νομιμότητας (σ.σ. μεταξύ αυτών ο κ. Μαν. Γλέζος).

Ταυτόχρονα, δίνει το χρόνο στη νεοναζιστική οργάνωση του Νικ. Μιχαλολιάκου να παρουσιάσει μία νέα γενιά στελεχών (απόστρατοι αντιστράτηγοι, ιατροί, καθηγητές περιλαμβάνοντας στο ευρωψηφοδέλτιο!) και να επιχειρήσει να «ακυρώσει» την εικόνα των καθημερινών τραμπουκισμών από στελέχη και βουλευτές της, η οποία άλλωστε αποτελεί και αντικείμενο έρευνας εκ μέρους της δικαιοσύνης.

Πλέον, στα πολιτικά γραφεία το ερώτημα που διατυπώνεται αφορά στην επίδραση της χθεσινής απόφασης του Άρειου Πάγου στις πολιτικές ισορροπίες. Η αποκάλυψη της δράσης της Χ.Α. μπορεί να φρέναρε την αυξητική τροχιά που είχαν τα ποσοστά της, ωστόσο ακόμη και σήμερα διατηρεί ένα ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών που ενδεχομένως προσεγγίζει και το διψήφιο ποσοστό. Μένει να φανεί αν η απόφαση του Άρειου Πάγου θα απενοχοποιήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τί θα πουν και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που μέχρι χθες κατήγγειλαν τη δικαιοσύνη ως χειραγωγούμενη. Ήδη σε ανακοίνωση της Οργάνωσης σημειώνεται ότι «η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της» (!!!) ενώ, όπως αναμενόταν, ο κλώνος του κόμματος, η Εθνική Αυγή που συγκροτήθηκε μόνον και μόνον ως εναλλακτικό «όχημα» για τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τις κάλπες.

Η κυβέρνηση

Στο Μαξίμου αλλά και στη Συγγρού είχαν φτάσει, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, σειρά εκτιμήσεων από έγκριτους συνταγματολόγους σχετικά με τις συνταγματικές και νομικές δυνατότητας απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Οι πλειονότητα κατέτεινε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι εκτός κι αν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση και, συνεπώς, ο Άρειος Πάγος να είχε δεδομένα στα χέρια του ήταν αδύνατη τόσο η απαγόρευση της Χ.Α. όσο και ο αποκλεισμός της από τις εκλογές. Εξ ου και οι σχετικές δηλώσεις, προ ημερών, του Αντ. Σαμαρά και του Γραμματέα της ΝΔ Ανδ. Παπαμιμίκου, οι οποίοι και επεσήμαναν την αντίθεσή τους στην πολιτική απαγόρευση της Οργάνωσης.

Πάνω σε αυτή τη νομική βάση, στηρίχθηκαν ωστόσο και τα σενάρια για το τί συνέπειες θα είχε μία απαγόρευση στην πολιτική πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο, διατυπώθηκε και η εκτίμηση πώς η Ν.Δ. δεν είχε ούτε το ελάχιστο να κερδίσει από μία ενδεχόμενη απαγόρευση της Οργάνωσης του Ν. Μιχαλολιάκου. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ψήφους του κόμματος είναι διαμαρτυρίας, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι ουδείς θα... γύριζε στη Ν.Δ. αλλά θα επέμεναν να καταψηφίσουν το κόμμα που έβαλε στη φυλακή τα στελέχη της Χ.Α. ή απαγόρευσε τη συμμετοχή της οργάνωσης στις εκλογές. Κατά τα ίδια σενάρια, οι περισσότεροι θα κινούνταν προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μη αποκλειόμενου ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ!

Πλέον αυτό το σενάριο δεν υφίσταται και αφενός η δικομματική κυβέρνηση αφετέρου, δε, συνολικά το πολιτικό σύστημα καλούνται να αντιμετωπίσουν την εκλογική επιρροή της Χ.Α., η οποία δεν απειλεί μόνον με μεγέθυνση των ποσοστών της αλλά και με καταλυτική παρουσία σε μεγάλους Δήμους, με πρώτο αυτόν της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα