Η Ελλάδα θα προωθήσει την Ανατολική Εταιρική Σχέση

«Από την ίδρυσή της, το 2009 στην Πράγα, η Ανατολική Συνεργασία έχει αποκτήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Σήμερα καλωσορίζουμε τη συμφωνία για σύνδεση εκτενούς και ολοκληρωμένης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Συγχαίρουμε τις δύο χώρες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία και την απόφασή της να υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η «χώρα ήταν πρωτοπόρος

στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που άνοιξε τον δρόμο για τη μονογραφή της συμφωνίας το 2012. Εκφράζουμε τη λύπη μας που η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως, σεβόμαστε την απόφασή της. Η πόρτα της ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανοικτή για μια ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας με την Ουκρανία στο μέλλον».

Συνεχίζοντας είπε ότι «Η Ελλάδα, ως η επόμενη χώρα Προεδρίας της ΕΕ, θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα, προκειμένου να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης». «Για εμάς, η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο με στόχο την ένταξη όλων και όχι την κατάρτιση νέων διχαστικών γραμμών κατά μήκος του χάρτη της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει παράδοση στο να δημιουργεί μία σταθερή βάση προσέγγισης μεταξύ των χωρών και αυτό θα πράξει και με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας. Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την άρση των εμποδίων στις μετακινήσεις πολιτών και προγράμματα για κατάργηση της βίζας, που είναι αίτημα που του εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα